UA / RU
Підтримати ZN.ua

Скоро 1 вересня: скільки коштує зібрати дитину до школи

Підготовку краще розпочати заздалегідь.

Через повномасштабне вторгнення РФ, вже третій рік поспіль школярі розпочнуть навчання 1 вересня в умовах війни. У школах навчання відбувається в онлайн та офлайн-режимах. Зараз школярі перебувають на літніх канікулах. Але деякі батьки вже розпочали збори дітей до школи та закупівлю необхідного приладдя. Видання «РБК-Україна» розповіло, скільки знадобиться грошей, щоб зібрати дитину до школи в цьому році.

Скільки коштує шкільне приладдя та канцелярія

Залежно від регіону, ціни на канцелярські товари, рюкзаки та інше шкільне приладдя, можуть значно відрізнятися. Навіть у сусідніх магазинах вартість одного й того ж щоденника може різнитися.

Читайте також: Навчальний рік: як проходитимуть заняття, якщо не буде світла

Вартість шкільного приладдя:

За такий набір речей батькам доведеться заплатити майже 900 грн. Слід зазначити, що для дітей, які навчаються у молодших класах, також доведеться купити кольоровий папір та картон, альбоми для малювання, фломастери, пластилін, клей, спеціальні зошити для різних предметів. Натомість старшокласникам треба буде запастися атласами, контурними картами, наборами для креслення.

Але цей перелік може відрізнятися та залежати від вимог школи та класу, а також від конкретних потреб дитини.

Читайте також: Шмигаль розповів, скільки шкіл вже цього навчального року зможуть почати навчання офлайн

Шкільна форма та одяг: скільки коштуватиме в цьому році

В Україні більшість шкіл не вимагають від дітей носити шкільну форму. Тим більше багато школярів в умовах війни змушені навчатися дистанційно.

Але якщо шкільна форма потрібно, то в цьому році за костюм для дівчинки, який складається із жакета та спідниці, доведеться заплатити щонайменше 390 грн. Однак, в основному ціни стартують від 800 грн за комплект із жакета та спідниці, шортів або штанів.

Костюми для хлопчиків коштують від 1250 грн.

За туфлі для дівчинки доведеться заплатити від 90 грн, а для хлопчика – від 156 грн за пару. Спортивний костюм для дівчинки можна купити від 530 грн. Спортивний костюм для хлопчика обійдеться щонайменше у 450 грн.

Слід зазначити, що окрім форми дитині потрібні декілька сорочок, джемперів, футболок, туфлі, кросівки, шкарпетки, колготи. Варіантів форми теж має бути кілька – на різну погоду та просто для зміни.

Якщо обирати одяг та взуття в середньому ціновому сегменту, то батьками доведеться витратити близько 6000 грн, щоб зібрати дитину молодших класів, та понад 9000 грн, щоб зібрати старшокласника.

Раніше практичний психолог, психоаналітик багатопрофільного медичного центру «Лелека» Людмила Волянська розповіла, як адаптувати дитину до початку навчального року.