UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шум, вібрація, чадний газ: як зменшити шкоду від використання генератора

Поради дали у Міністерстві охорони здоров'я України.

Через атаки Росії по енергетичній інфраструктурі українці живуть в умовах постійних відключень світла. В цей час вони часто використовують генератори, які доволі небезпечними, через шум, вібрації та шкідливі викиди.

Читайте також: Українців не штрафуватимуть за шум від генераторів

У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, як зменшити їх негативний вплив на здоров’я. Зокрема, у генераторів відкритого типу немає власної шумоізоляції. Постійний шум високого рівня може спричиняти стрес, погіршувати сон та загалом шкодити здоровʼю.

Як знизити рівень шуму від генератора

Крім шуму генератори можуть створювати вібрації, які передаються на стіни будівель та меблі. Це спричиняє дискомфорт людям у межах дії вібрацій та навіть може спровокувати психофізіологічні розлади.

Як зменшити вібрацію від генератору

Як захиститися від викидів генаратора

Робота генераторів погіршує якість повітря внаслідок викидів таких речовин, як чадний газ, оксиди вуглецю, оксиди азоту, ангідрид сульфатний, акролеїн, бензопірен тощо. Це негативно впливає на здоровʼя легень та серця, особливо у людей з хронічними захворюваннями, а також може призвести до отруєння, особливо в замкнених або погано провітрюваних приміщеннях.

Особливу небезпеку становить чадний газ, бо він не має ні кольору, ні запаху, ні смаку, тому його неможливо виявити без спеціальних приладів. При цьому чадний газ — смертельно небезпечний під час вдихання та впливає на організм навіть у невеликих концентраціях.

Симптомами отруєння чадним газом — головний біль, нудота, прискорене дихання, слабкість, відчуття втоми, запаморочення та сплутаність свідомості.

Гостре отруєння чадним газом може призвести до незворотної шкоди мозку та серця через гіпоксію, тобто сильний дефіцит кисню. Реакція на отруєння чадним газом може розвинутися дуже швидко, навіть за кілька хвилин.

Для убезпечення від негативного впливу викидів:

В Україні продовжується сезон планових ремонтних робіт на об'єктах енергетики. Саме з цим пов'язане зростання кількості та тривалості планових відключень. Нагадаємо, в «Укренерго» повідомили, коли буде пік жорстких графіків планових обмежень.