UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сезонна небезпека: як захистити домашніх улюбленців від кліщів

Весною вони особливо небезпечні.

У щороку квітні починається сезон високої активності кліщів, які небезпечні для тварин та людей. Видання «Апостроф» розповіло, як захистити своїх домашніх улюбленців.

Читайте також: Засоби від бліх у собак та котів небезпечні для людини не лише одразу після нанесення – дослідження

За словами експертів, саме на квітень припадає найбільша активність кліщів. Вони переважно сидять у траві, на листі дерев, однак підхопити їх можна в цей період навіть на асфальті.

В основному йдеться про іксодового кліща, який найбільш небезпечний, через те, що є переносником смертельних хвороб, таких як бабезіоз та бореліоз.

Симптомами укусу кліща є:

Власники улюбленців після прогулянки в траві повинні періодично оглядати своїх тварин на можливу наявність паразитів. У разі самостійного виявлення кліща, варто звернутись до ветеринарної клініки, де знешкодять паразита. Проте, якщо є спеціальні інструменти для видалення кліща, то можна зробити самостійно.

Також для того, щоб захистити тварину від паразитів, необхідно вчасно проводити профілактику. Так, потрібно мати спеціальні препарати. Йдеться переважно про такі:

З настанням тепла на вулиці з’являється багато кліщів, які можуть переносити безліч небезпечних захворювань. Одне з них – хвороба Лайма. Нагадаємо, як вчасно розпізнати хворобу Лайма.