UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рідні зниклих військових: як їм захиститися від шахраїв

Про це розповіли у Кіберполіції та Офісі Омбудсмана.

З перших днів війни, яку розпочала Росія, на захист країни стало багато сміливих військовослужбовців. Іноді зв’язок з воїнами зникає і їх рідні шукають будь-яку інформацію про них.

Читайте також: Зниклі безвісти під час війни: про Єдиний реєстр і що робити, якщо зниклої людини в ньому немає

Кіберполіція та Офіс Омбудсмана розповіли, як уникнути шахрайства, пов’язаного з темою звільнення українських воїнів та пошуку безвісти зниклих людей.

Зловмисники в соцмережах відслідковують публічні повідомлення людей, котрі шукають інформацію про зниклих безвісти або полонених родичів. Представляючись волонтерами, журналістами, представниками державних органів або навіть представниками країни-агресорки, вони обіцяють сприяти звільненню, організувати телефонну розмову або надати інформацію про близьку людину. Для досягнення власних цілей вони випитують конфіденційну інформацію (персональні та контактні дані військових, зокрема ПІБ, найменування військової частини\підрозділу, військове звання, статус військового, а також інформацію про банківські картки, фото документів тощо).

Кіберполіція радить уникати будь-яких контактів з підозрілими особами, які можуть виявитися шахраями.

Основні поради з протидії шахрайствам:

Для надання правоохоронцям інформації про потрапляння близької людини у полон та здачі біологічних зразків ДНК-профілю скористайтеся номерами телефонів на офіційному сайті Національної поліції України. Там же розміщено алгоритм дій на випадок, якщо місцезнаходження вашої близької людини невідоме або вона перебуває у полоні.

Для надійної та безпечної допомоги у пошуку зниклих безвісти, з питань обміну військовополонених, повернення ув’язнених, депортованих і примусово переміщених цивільних осіб, у тому числі дітей, звертайтеся до Офісу Омбудсмана:

В Україні тривають бойові дії, а українські військові і цивільні можуть потрапити в полон. Нагадаємо, куди треба звертатися у такій ситуації