UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рання полуниця: як її правильно обирати

Роз'яснення дали у Держпродспоживслужбі.

Навесні у продажу з'являється багато ягід. Зокрема, рання полуниця. Але при купівлі таких ягід треба бути дуже уважним, оскільки вони можуть містити нітрати. Начальник Управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Світлана Бовсуновська розповіла, чи можна вживати ранню полуницю та яка допустима норма нітратів у ній.

Як правильно обрати полуницю

Бовсуновська зазначила, що якісна полуниця має ароматно пахнути.

Читайте також: Ціни на ягоди: скільки коштує малина цієї весни

«Відсутність запаху — ознака хімікатів», – сказала вона.

Також полуниця має бути цілісною та свіжою: пом'ята полуниця почне гнити відразу після покупки.

Колір повинен бути яскраво-червоним. Більш світла полуниця — не дозріла, а більш темна, радше за все, – накачана барвниками.

Важливо звернути увагу на цілісність плодоніжки, яка свідчить про свіжість ягоди.

«У солодкої полуниці зерна заглиблені у плід і перебувають не занадто близько одне від одного», – йдеться у повідомленні.

Також слід утриматися від купівлі полуниці у місцях стихійної торгівлі.

Читайте також: Небезпечні нітрати: як уберегтися від отруєння кавуном

Яка допустима норма нітратів у полуниці

У Держпродспоживслужбі пояснили, що наявність нітратів у полуниці в українському законодавстві не нормується.

«Тому при дослідженні полуниці використовують норму, як для інших фруктів - винограду, яблук, груші. Ця норма не перевищує 60 мг/кг», – пояснили у відомстві.

Від вживання ранньої полуниці краще утриматися:

Фахівці зазначили, що нітрати забруднюють кров, печінку, тому виникає отруєння.

«Краще почекати сезонний урожай. Ба більше, українська полуниця з'явиться у продажу вже наприкінці травня», – йдеться у повідомленні.

Чи перевіряється полуниця на безпечність перед продажем

У Держпродспоживслужбі підкреслили, що полуницю варто купувати на:

Раніше ми писали, що через заморозки Україна може залишитися без частини врожаю кісточкових фруктів та ранніх яблук.