UA / RU
Підтримати ZN.ua

Повірка лічильників води: що треба знати побутовим споживачам

Роз'яснення дали у Держпродспоживслужбі.

Попри війну, українці мають платити за житлово-комунальні послуги та щомісяця знімати і передавати показники лічильників води. Також в Україні діє процедура повірки лічильників. Фахівці Держпродспоживслужби розповіли, коли і як має відбуватися повірка водомірів.

Коли треба проводити повірку лічильників води

Всі засоби обліку, в тому числі і води, повинні своєчасно проходити метрологічну повірку, з урахуванням встановлених міжповірочних інтервалів.

Читайте також: Лічильник газу: як передати його показники

«Для лічильників води встановлено міжповірочний інтервал чотири роки і в паспорті вузла обліку або в особистому кабінеті споживача на офіційному вебпорталі постачальника послуги має бути вказана дата повірки», – йдеться у повідомленні

Хто може здійснювати повірку водомірів

В Україні повірку законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації можуть проводити тільки уповноважені організації:

Хто має платити за повірку лічильників води

Відповідно до закону  «Про метрологію та метрологічну діяльність» визначено, що періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання теплової енергії та води в квартирах (приміщеннях) будинку, здійснюються за рахунок власників таких вузлів обліку, якщо інше не встановлено договором.

Як мають фіксуватися результати повірки лічильника

У Держпродспоживслужбі пояснили, що відповідно до Порядку проведення повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, та оформлення її результатів:

Раніше ми писали, як мешканцям Києва передати показники лічильників води.