UA / RU
Підтримати ZN.ua

Показники електролічильника: що буде, якщо передати із запізненням

Роз'яснення дали у «Прикарпаттяобленерго».

Побутові споживачі в Україні мають щомісяця знімати та передавати показники лічильника світла. Це необхідно робити для того, щоб мати правильні розрахунки за спожиту електроенергію. На Facebook- cторінці АТ «Прикарпаттяобленерго» розповіли, чому важливо вчасно подавати покази лічильника.

Читайте також: Повірка лічильників: як часто її треба проводити

У компанії зазначили, що період подачі показників лічильника триває протягом останніх двох днів розрахункового місяця та перших трьох днів – наступного.

«У цей час важливо не забути подати покази свого приладу обліку, навіть якщо у споживача SMART-лічильник», – йдеться у повідомленні.

Щомісяця оператор системи розподілу має здійснювати розрахунок обсягу споживання клієнта відповідно до переданих ним показів приладу обліку.

«У випадку, коли споживач не подає актуальні покази, то використання електроенергії нараховується за середньодобовим споживанням. Відтак, сума, вказана в платіжці за місяць, може відрізнятися від фактичного споживання», – пояснили фахівці.

Також своєчасна передача показників лічильника дозволяє уникнути ймовірності некоректного обліку електроенергії.

«Попри надійність сучасних приладів обліку, через заводський брак, збій у програмі лічильника, або ж фізичні пошкодження, кіловати можуть почати нараховуватися по-іншому. Виявити це якраз і можна при щомісячній подачі показів приладу обліку», – йдеться у повідомленні.

Раніше ми писали, як правильно знімати показники з лічильника газу.