UA / RU
Підтримати ZN.ua

Піклування про здоров’я: 5 порад від МОЗ, які допоможуть уникнути шкоди від ліків

Існує багато міфів щодо ліків та медикаментозного лікування.

В Україні багато ліків продаються виключно за електронним рецептом, але часто українці займаються самолікуванням, керуючись небезпечними міфами про ліки.

Читайте також: Безкоштовна доставка ліків поштою: як скористатися послугою

У Telegram-каналі Міністерства охорони здоров’я назвали п’ять фактів, про які варто памʼятати кожному, хто дбає про своє здоровʼя.  

Антибіотиками не можна вилікувати все

Ними лікують лише захворювання бактеріального походження. А ось на віруси, як-от COVID-19 або грип, ці препарати просто не діють.

Ліки не слід вживати після закінчення терміну придатності

З часом під дією різних факторів хімічний склад ліків може змінюватися, що призводить до зменшення чи втрати їх ефективності.

Ділити можна не всі пігулки

Ділити на частини зазвичай можна таблетки, які містять спеціальну лінію. Якщо її немає, робити це, не порадившись із лікарем, не варто. Адже може йтися, наприклад, про таблетки з покриттям для захисту шлунка.

Призначене лікування не слід припиняти, навіть якщо ви почуваєтеся краще

Завчасне припинення вживання, наприклад, антибактеріальних препаратів призведе до того, що мікроорганізми не загинуть, а просто адаптуються до дії антибіотика і зможуть виробити до нього стійкість.

Якщо ліки допомогли комусь іншому, це не означає, що вони підійдуть вам

Чимало хвороб мають однакові симптоми. Навіть якщо ваші дуже схожі на чиїсь, хворіти ви можете геть на інше. Тільки лікар може визначити вашу хворобу та яке лікування підійде саме вам.

Влітку зростає ризик зараження лептоспірозом. Це небезпечне інфекційне захворювання може спричинити смерть, якщо своєчасно не звернутися за медичною допомогою. Нагадаємо, як захиститися від лептоспірозу.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для постановки будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!