UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підготовка до складної зими: що обов’язково треба встигнути зробити

Підготовку краще розпочати вже зараз.

Через постійні удари Росії по енергетичним об’єктам України, цього літа українці знову зіткнулися з відключеннями світла. За прогнозами експертів, зима 2024-2025 також буде важкою, тож варто завчасно подбати про підготовку помешкання до похолодання та тривалого перебування без світла. Видання NV розповіло, що треба зробити в першу чергу.

Читайте також: Зима без відключень світла: Кудрицький назвав дві умови

Утеплення вікон та балконів

Перше, що варто зробити — перевірити квартиру чи будинок на те, чи є потреба додаткового утеплення. Для цього потрібно оглянути в першу чергу вікна та балкон. Найчастіше саме там можна виявити щілини та тріщини, тож їх одразу потрібно заклеїти.

Також за потреби можна додатково встановити утеплювач на стіни чи балкон. Найчастіше для цього використовують базальтову та мінеральну вату, пінополістирол або екструдований пінополістирол. Загалом теплоізоляція будь-якого помешкання має бути цілісною та проходити замкнутим контуром.

Дах

Якщо ви живете у приватному будинку або на останньому поверсі багатоповерхівки, дах потребуватиме додаткової уваги. Сильний вітер, дощі, волога здатні пошкодити навіть нову покрівлю, тож рекомендується хоча б візуально перевірити його стан перед початком холодів. Незначні ушкодження в хорошу погоду можна усунути досить швидко та зекономивши значні кошти.

Система опалення

Батареї, котел та інші елементи системи опалення експерти радять перевіряти перед кожним початком опалювального сезону. Це краще робити завчасно, аби потім, після похолодання, не було неприємних сюрпризів.

Теплий одяг

Перед осіннім похолоданням та зимою варто подбати про теплий одяг — байкові піжами, термобілизну, светри, шкарпетки. Усе це обирати слід індивідуально під потреби людини. Також потрібно забезпечити помешкання теплими ковдрами чи навіть спальними мішками, адже не завжди опалення працює коли відсутня електроенергія.

Джерела світла

Оскільки восени і взимку сонце сідає рано, потрібно подбати про джерело світла у вашому домі. Для цього підійде ліхтарик, світлодіодна стрічка, гірлянда на батарейках тощо. Також потрібно мати в запасі хоча б один павербанк і батарейки на ваші пристрої.

Документи

Всі важливі документи на вас, членів родини, нерухомість, домашніх тваринок тощо варто зберігати в одному місці. Так, знадобитися можуть:

Ці документи обов’язково варто брати з собою навіть тоді, коли під час сигналу повітряної тривоги прямуєте в укриття або інше безпечне місце.

Українці вже розпочали підготовку до зими – вони роблять запаси продуктів та інших необхідних речей. Нагадаємо, що потрібно їсти взимку, щоб зігрітися.