UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нові умови в’їзду для українців у ЄС: як довго очікувати на авторизацію у системі ETIAS

Авторизація може бути продовжена до 30 днів

Європейський Союз, орієнтовно з 2024 року, планує запровадити нову систему авторизації ETIAS для тих, хто в’їжджає до ЄС та Шенгенської зони з безвізових країн. Перед в’їздом українцям потрібно буде заповнити спеціальну анкету, яка має отримати схвалення (авторизацію) від відповідного органу ЄС. Про те, як довго треба буде чекати на авторизацію зазначає Павло Кравчук з аналітичного центру «Європа без бар’єрів» у тексті для ZN.UA «Які зміни очікують на українців з наступного року під час в’їзду до ЄС і Шенгену».

За словами Кравчука, розробники системи ETIAS обіцяють, що 90% авторизацій надаватиметься автоматично протягом кількох хвилин. 

Читайте також: Нові правила в'їзду в Євросоюз і Шенген: кому треба буде платити збір з 2024 року

«Це означає, що теоретично заповнити анкету можна буде навіть просто на кордоні, але, якщо можливо, краще зробити це заздалегідь», – рекомендує експерт. 

В окремих випадках анкети перевірятимуть вручну співробітники спеціальних офісів, які можуть ставити вам додаткові запитання й навіть запросити на співбесіду. Така подовжена авторизація може тривати до чотирьох діб. У виняткових випадках авторизацію може бути подовжено до 30 днів.

Читайте також: Євросоюз запровадить нові правила в’їзду: кого вони стосуються

Раніше Павло Кравчук також пояснив, як українцям отримати авторизацію ETIAS для перетину кордону в бік ЄС.