UA / RU
Підтримати ZN.ua

На випадок зимового блекауту: що варто придбати завчасно

Підготовку краще розпочати вже зараз.

Росія постійно атакує енергетичну інфраструктуру України. Взимку ворог також намагатиметься залишити українців без світла, тепла і води. За прогнозом експертів, ця зима може бути дуже важкою, тож варто приготуватися до неї завчасно. Також деякі необхідні речі краще придбати раніше, поки ціни на них не зросли.

Читайте також: "Зима близько": як місцева влада готується до опалювального сезону

Виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк розповів «Апострофу», що асоціація розробила цілу низку рекомендацій на випадок тимчасового (до двох діб) відключення не лише електроенергії, а й опалення, води та газу. Щоб пережити це, мешканцям багатоквартирних та приватних будинків рекомендується мати наступні речі:

При цьому в Асоціації «Енергоефективні міста України» наголошують, що зручнішими та безпечнішими для резервного електропостачання є переносні батареї безперебійного живлення або інвертори, оснащені акумуляторними батареями. Крім того, для кожного типу батареї (кислотна, гелева або літієва) необхідний відповідний зарядний пристрій (він може бути як окремо, так і вбудованим в інвертор). Невідповідність зарядного пристрою типу батареї загрожує її вибухом під час заряджання.

Нагадаємо, як зробити запаси на зиму та які продукти потрібно купити.