UA / RU
Підтримати ZN.ua

Медичні послуги: чи можуть українці безкоштовно зробити бронхоскопію

Відповідь дали у МОЗ.

Попри війну, в Україні працює Програма медичних гарантій (ПМГ). Бронхоскопія входить до пріоритетних медпослуг у ПМГ та є безкоштовною для пацієнтів. У пресслужбі Міністерства охорони здоров'я (МОЗ) розповіли, як пройти бронхоскопію.

Як зробити безкоштовну бронхоскопію

Бронхоскопію проводять для виявлення на ранніх стадіях онкологічних захворювань бронхів, легень, трахеї.

Читайте також: Стоматологічна допомога: як її отримати українцям безкоштовно

Щоб отримати послугу, необхідно звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря. У разі виявлення показів, лікар скерує пацієнта на таке обстеження та видасть відповідне направлення.

У ПМГ передбачено окремий пакет «Бронхоскопія». До послуги включена:

Читайте також: Безоплатна меддопомога при пологах: які послуги можуть отримати жінки

Як знайти медзаклад, де можна пройти безкоштовну бронхоскопію

У МОЗ пояснили, що дізнатись адресу та контакти найближчої лікарні, в якій можна безоплатно зробити бронхоскопію, можна у оператора контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Також можна зайти на сайт НСЗУ, обрати аналітичну панель (дашборд) «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій». У фільтрі «Населений пункт» обрати ваше місто, а у фільтрі «Група послуг» – «Бронхоскопія» (пункт №15).

«Якщо пацієнт перебуває на лікуванні у стаціонарі, то усі необхідні обстеження входять до відповідного пакету послуг та проводяться одразу в тій лікарні, куди його госпіталізували (за умови наявності необхідного обладнання)», – пояснили у відомстві.

Раніше ми писали, які безкоштовні обстеження можуть пройти українці у сімейного лікаря.