UA / RU
Підтримати ZN.ua

Медична допомога: які операції роблять безкоштовно у стаціонарі

Відповідь дали у НСЗУ.

Попри війну, в Україні продовжує працювати Програма медичних гарантій (ПМГ). Пацієнтам, які потребують оперативного втручання, гарантовано комплекс необхідної медичної допомоги безкоштовно. У Національній службі здоров'я України (НСЗУ) розповіли, які послуги можуть отримати пацієнти за пакетом «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах».

Читайте також: Паліативна допомога: чи може її отримати пацієнт вдома

Які послуги є безкоштовними за пакетом «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах»

У НСЗУ пояснили, що в межах пакета безоплатними для пацієнтів є:

З повним переліком безоплатних послуг в межах пакета «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» можна ознайомитися на сайті НСЗУ в розділі «Вимоги ПМГ 2024».

Читайте також: Для пацієнтів: в Україні запрацював Гід по Програмі медичних гарантій

Які обстеження та аналізи перед операцією є безкоштовними

Пацієнтам мають зробити усі необхідні, відповідно до їхнього стану здоров’я та в межах галузевих стандартів, обстеження. І всі ці обстеження є безкоштовними.

Зокрема, це такі лабораторні обстеження як:

Перелік інструментальних обстежень:

Чи має пацієнт платити за анастезію та складні операції

У НСЗУ підкреслили, що пацієнт не повинен платити за анестезію.

«В закладах, які мають договір із НСЗУ, анестезія та консультація анестезіолога включені в послугу хірургічної операції та покривається Програмою медичних гарантій», – йдеться у повідомленні.

У НСЗУ додали, що всі оперативні втручання в лікарнях, які мають договір з НСЗУ за пакетом «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» і отримують кошти з державного бюджету за це є безоплатними для пацієнтів. 

Чи покриває ПМГ планові операції

Програма медичних гарантій також покриває планові операції.

«Безоплатну операцію можна зробити в тих медичних закладах, які мають договір на пакет «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах». Якщо мова йде про планові операції, необхідно мати направлення сімейного або лікуючого лікаря», – зазначили в НСЗУ.

Що знайти у своєму місті лікарню, яка має договір на цей пакет, треба зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Або скористайтесь дашбордом «Електронна карта місць надання послуг із медичної допомоги». 

У НСЗУ додали, що для невідкладних випадків направлення від лікаря не потрібно.

«При доставленні бригадою екстреної (швидкої) медичної допомоги, при самозверненні у невідкладному стані, а також під час переведення з іншого медичного закладу пацієнт/пацієнтка отримують медичну допомогу в рамках пакета «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» безоплатно, без направлення», – резюмували у НСЗУ.  

Ранішу Національній службі здоров'я України розповіли, як доросли і дітям отримати безкоштовну стоматологічну допомогу.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!