UA / RU
Підтримати ZN.ua

Медична допомога: як пацієнтам безкоштовно отримати гемодіаліз

Роз'яснення дали у НСЗУ.

Попри війну, в Україні працює Програма медичних гарантій (ПМГ). У межах пакета послуг «Лікування пацієнтів методом гемодіалізу в амбулаторних умовах», українці з хронічною хворобою нирок можуть безкоштовно пройти гемодіаліз. У Національній службі здоров'я України (НСЗУ) розповіли, хто може отримати цю процедуру.

Як отримати безкоштовний гемодіаліз

У НСЗУ пояснили, що почати необхідно з візиту до лікаря-нефролога чи лікаря-нефролога дитячого, щоб отримати електронне направлення на процедуру.

Читайте також: «Доступні ліки»: чи можна їх отримати дистанційно

Наступний крок – обрати найближчий або будь-який інший медичний заклад, який має договір із НСЗУ за пакетом «Лікування пацієнтів методом гемодіалізу в амбулаторних умовах». Далі необхідно уточнити, чи є в лікарні або відділенні вільні діалізні місця та як почати отримувати процедуру.

Знайти медичні заклади, які надають медичні послуги із лікування методом гемодіалізу можна у дашборді «Електронна карта місць надання послуг із медичної допомоги».

Які послуги можуть отримати пацієнти, яким потрібен гемодіаліз

У НСЗУ зазначили, що в межах пакета «Лікування пацієнтів методом гемодіалізу в амбулаторних умовах», безоплатними для пацієнтів є:

Як почати гемодіаліз пацієнтам, які переїхали з іншого регіону України

У НСЗУ наголосили, що алгоритм та маршрут пацієнтів однаковий за будь-яких умов: встановлений діагноз – направлення від лікаря-нефролога – звернення до будь-якої лікарні, яка має договір із НСЗУ за пакетом «Лікування пацієнтів методом гемодіалізу в амбулаторних умовах».

«Місце реєстрації при виборі лікарні не має значення, і пацієнтам не можуть відмовити у безоплатній процедурі через це. Але в лікарні мають бути вільні діалізні місця. Якщо в одному з обраних пацієнтом медичних закладів немає вільних діалізних місць, потрібно звернутись до іншої лікарні», – йдеться у повідомленні.

Раніше ми писали, які послуги з лікування діабету українці можуть отримати безкоштовно.