UA / RU
Підтримати ZN.ua

Медична допомога: чи можна звернутися до сімейного лікаря на вихідних

Роз'яснення дали у НСЗУ.

Попри війну, в Україні працює Програма медичних гарантій. Українці можуть безкоштовно пройти певні медобстеження сімейного лікаря. У Національній службі здоров'я України (НСЗУ) розповіли, чи повинен сімейний лікар консультувати пацієнтів у вихідні дні.

У НСЗУ підкреслили, що будь-яка поліклініка або амбулаторія, де працює сімейний лікар, має чітко визначений графік роботи. Сімейні лікарі також приймають пацієнтів у визначені години.

Читайте також: Електронні рецепти: як їх отримати переселенцям

«Думка, що до сімейного лікаря можна звернутися будь-коли, втому числі і в неробочі дні, є хибною. Ваш сімейний лікар - людина, а не сервіс 24/7», – йдеться у повідомленні.

У кожному медзакладі, де надають первинну меддопомогу, мають право організовувати порядок прийому пацієнтів на власний розсуд, з дотриманням вимог чинного законодавства.

«Тож керівник закладу із надання первинної медичної допомоги може утворити черговий кабінет для обслуговування населення поза годинами прийому пацієнтів сімейними лікарями, а також у вихідні, святкові та неробочі дні», – пояснили у НСЗУ.

Пацієнти мають заздалегідь дізнатися про можливість та правила звернення у вихідні дні до амбулаторії.

Раніше ми писали, де можна отримати рецепт на препарати за програмою «Доступні ліки», якщо сімейний лікар захворів або відсутній.