UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мавпяча віспа: як захиститися від хвороби

Рекомендації дали експерти.

Мавпяча віспа (mpox) є вірусною хворобою, що спричинена вірусом віспи мавп, різновидом роду поксвірусів. Це захворювання належить до зоонозних та передається від тварини до людини. Проте все ж є ситуації, коли вірус віспи мавп передається від людини до людини. Фахівці Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, як розпізнати та захиститися від віспи мавп.

Читайте також: Вірус віспи мавп виявили уже на Філіппінах

Які симптоми мавпячої віспи

У ЦГЗ зазначили, що зазвичай віспа мавп перебігає відносно легко, але у певних випадках перебіг хвороби може бути важким, особливо в дітей, вагітних або осіб з ослабленою імунною системою.

«Летальність може досягати 10%, залежно від штаму вірусу та медичної допомоги», – йдеться у повідомленні.

До найпоширеніших симптомів віспи мавп належить:

«Також є менш поширені симптоми: закладеність носа, кашель і біль у горлі. Протягом 2-3 тижнів розвивається висип. Він локалізується на обличчі, підошвах ніг, долонях, а також може виникати на статевих органах, у роті чи горлі. На початку висип плаский, але потім перетворюється на пухирці — під час одужання вони висихають або відпадають», – пояснили фахівці.

Читайте також: ВООЗ оголосила про кінець надзвичайної ситуації у світі через спалах віспи мавп

Як захиститися від віспи мавп

У ЦГЗ пояснили, що для того, щоб уберегтися від мавпячої віспи, слід дотримуватися таких правил:

Що робити, якщо є підозри на віспу мавп

У такому випадку необхідно:

У ЦГЗ додали, що у жодному разі не можна займатися самолікуванням

Чи є вакцина проти віспи мавп

Фахівці пояснили, що вакцинація дає найкращий шанс запобігти хворобі або зменшити тяжкість її перебігу. Вакцинація проти віспи мавп може бути як постекспозиційна (після контакту), так і преекспозиційна (до контакту).

Після контакту вакцинація рекомендується:

Доконтактна вакцинація також рекомендована вразливим групам:

У ЦГЗ зазначили, що для вакцинації осіб із вразливих груп використовують вакцину Jynneos, яку Україна отримала як гуманітарну допомогу в 2023 році.

«Саме по собі непроведення пре-/постекспозиційної вакцинації проти віспи мавп із будь-яких причин чи, навпаки, проведення вакцинації проти віспи мавп не є підставою для скасування ізоляції чи недопущення до виконання професійних обов’язків», – резюмували фахівці.

Раніше ми писали, що цього року ВООЗ підтвердила перший випадок захворювання на віспу мавп у Європі.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для постановки будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!