UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога переселенцям: як отримати довідку ВПО

Це можна зробити офлайн та онлайн.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців були змушені виїхати в більш безпечні регіони країни і отримати статус внутрішньо переміщених осіб.  

Читайте також: Допомога ВПО: у чому може бути причина затримки виплат

У Telegram-каналі Міністерства соціальної політики України розповіли, як оформити довідку та допомогу на проживання ВПО та які документи для цього потрібні.

Як оформити довідку ВПО офлайн

Для подання заяви потрібно мати при собі документи, що посвідчують особу та засвідчують реєстрацію особи в населеному пункті, що був окупований̆ або де ведуться активні бойові дії.

Подати заяву офлайн можна:

Як оформити довідку та допомогу ВПО онлайн

Заяву можна подати через застосунок «Дія». Для цього потрібно авторизуватися та обрати послугу «Допомога для ВПО». У застосунку послуга комплексна: отримання довідки ВПО та виплати.

Для того, щоб скористатися послугою, у застосунку має відображатися картка платника податків та один з паспортів:

Це пов'язано з тим, що особисті дані для формування заяви отримуються саме з біометричних паспортів. Водночас, щоб отримати довідку ВПО для дитини до 14 років, у застосунку одного з батьків, який оформляє послугу, має відображатися свідоцтво про народження дитини. Під час подачі заяви, потрібно поставити відмітку щодо подачі заяви і на дітей.

Нагадаємо, допомога на проживання ВПО надається щомісяця у розмірі:

Крім заяви на отримання довідки та допомоги в застосунку та на порталі «Дія» для внутрішніх переселенців доступні інші послуги. Нагадаємо, якими вони можуть скористатися вже зараз.