UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливо знати: як визначається рахунок для видаткових операцій, якщо він арештований

Роз'яснення дали у Мін'юсті.

Через борги деякі українці можуть стикатися з проблемою арешту рахунків. Під час дії воєнного стану, щоб допомогти людям зберегти фінансову стабільність, держава дозволяє здійснювати певні операції з рахунків, на які накладено арешт. Фахівці Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції розповіли, що означає «визначення рахунку для видаткових операцій», і чому не знімається при цьому арешт з рахунків при поданні заяви до органів примусового виконання про визначення рахунку для видаткових операцій.

У Мін'юсті зазначили, що 6 травня 2023 року набув чинність закон від 11.04.2023 № 3048-ІХ, яким було доповнено розділ XIII «Прикінцеві та перехідні положення» закону «Про виконавче провадження» пунктом 10-2.

Читайте також: Зняття готівки у банкоматах: як ліміт відрізняється у різних банках України

«Цей пункт передбачає, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні, фізичним особам-боржникам дозволяється здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму, що протягом одного календарного місяця не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом про Державний бюджет України на 1 січня поточного року. Також дозволяється сплачувати податки та збори без урахування арешту, за умови, що такий рахунок визначено для здійснення видаткових операцій. Однак важливо розуміти, що це не означає автоматичне зняття арешту», – пояснили фахівці.

Якщо людина є боржником і арешт накладено на кошти, що розміщені на декількох поточних рахунках в одному банку або на поточних рахунках у різних банках, арешт на кошти залишається в силі.
Але людина отримує можливість витрачати певну суму в межах встановленого ліміту — до двох мінімальних зарплат на місяць (один мінімальний розмір заробітної плати на 1 січня 2024 року становив 7100 грн) — лише на одному поточному рахунку в одному банку.

«Для цього потрібно подати відповідну заяву до органу державної виконавчої служби або приватного виконавця, який наклав арешт на кошти, із зазначенням номера поточного рахунку, який ви хочете використовувати для таких операцій, та найменування банку, в якому відкрито цей рахунок», – йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що постанова про визначення поточного рахунку фізичної особи-боржника в банку для здійснення видаткових операцій виноситься виконавцем протягом двох робочих днів з дня отримання заяви та не пізніше наступного робочого дня після її винесення надсилається банку.

Читайте також: Заборона на керування авто, блокування рахунків: які наслідки порушення військового обліку

Коли можуть зняти арешт з коштів

Фахівці пояснили, що зняття ж арешту з коштів відбувається у таких випадках:

У Мін'юсті зазначили, що у всіх інших випадках арешт може бути знятий за рішенням суду.

«Арешт не знімається автоматично. Кожна ситуація індивідуальна», – йдеться у повідомленні.

Раніше ми писали, на яке майно боржника не можна накладати арешт.