UA / RU
Підтримати ZN.ua

За що б’ються у Київраді?

Цього разу в столиці нібито ділили стільці. Депутат Бродський, який вирішив, що йому та його фракції не місце на гальорці, затопив у фізіономію депутата Гринюка...

Автор: Інна Ведернікова

Цього разу в столиці нібито ділили стільці. Депутат Бродський, який вирішив, що йому та його фракції не місце на гальорці, затопив у фізіономію депутата Гринюка. Депутат Гринюк ефектно відповів і вилаявся матом. Черновецький-молодший зачепив вухо Михайла Юрійовича і, виправдовуючись, сказав журналістам, що той теж зачепив його за щось дуже «особисте»... Тим часом представників мас-медіа, які періодично стрясалися від реготу (соло біля мікрофона вже виконував мер), усе ще продовжували хвилювати деякі суспільно значущі питання, закладені в порядок денний чергового засідання третьої сесії Київради.

Серед них, наприклад, позиція ради щодо викупу акцій муніципального банку «Хрещатик», який оголосив про додаткову емісію. Чутки про можливу втрату містом впливу на банк ширяться давно. Насторожувало й майбутнє пакетне голосування з питань передачі в оренду власності громади, куди закладений механізм неможливості дотримати свій інтерес, не зваживши на сусідський. Земля без аукціонів теж на порядку денному. Щоправда, до обговорення цих питань черга так і не дійшла. Мер, який не одержав цього разу більшості в залі, чи то через погане вміння депутатів «правильно» натискати на кнопки, чи то через несподіваний сплеск лояльності «Нашої України», котра підтримала деякі ініціативи БЮТ, порушив регламент і закрив сесійне засідання.

А все ж таки в нас з’явився привід поговорити про деякі заплановані порушення ще до моменту їх здійснення.

Банкує — Він!

Отже, навіть якщо нова столична адміністрація викреслила з концепції управління корпоративними правами пункт щодо збереження контролю над фінансовими установами, пакет акцій банку «Хрещатик» (а місту належить у ньому 51%) слід продати. Шляхом аукціону. Експерти кажуть, що сума, яка внаслідок цієї вигідної угоди може надійти до бюджету, перевищить мільярд. Проте щоб зберегти блокуючий пакет і так дорого продати свої акції, місту до 15 (!) листопада треба викупити додаткову їх частину — банк оголосив емісію. На все загалом потрібно 148 мільйонів.

І що ж відбувається? На порядку денному сесії стоїть питання №8, яке формулюється приблизно так: «Про внесення змін і доповнень до рішення Київради від 27.12.05 «Про бюджет
м. Києва на 2006 рік». Йдеться про гроші, які мають надійти в бюджет понад очікувані від продажу землі та власності. На кону — півмільярда. Запитання: як розподілять кошти? Чи збираються депутати врахувати меркантильний інтерес громади й виділити 148 мільйонів сьогодні, щоб отримати мільярд завтра? Як відомо, такими запитаннями займається бюджетна комісія Київради. В якій, зазначимо, порушуючи регламент, «на благо суспільства» трудяться аж п’ять (!) представників блоку Черновецького, три «нашоукраїнця», один «регіонал», по два представники від блоків Литвина і Кличка, і по одному «бютівцю» і соціалісту. Тобто порушено принцип пропорційного представництва фракцій у комісіях. Така сама ситуація із «пропорціями» у комісіях, які займаються землею та власністю. І про це добре відомо міському голові, депутату, голові ради Леонідові Черновецькому, який так професійно розважає народ. Що маємо в результаті? Згідно з даними наших джерел, на вечір 25 жовтня такої статті витрат, як викуп додаткової емісії акцій банку «Хрещатик», у доповненнях до бюджету не було.

Проте є ще одне офіційне джерело — глава бюджетної комісії Володимир Присяжнюк («Наша Україна»). Він у кулуарах сесії, на радість кореспондента «ДТ», раптом заявив, що акції громади все-таки будуть викуплені. «Звісно, — підтвердив пан Присяжнюк, — є певні сили, які протистоять цьому, проте нам шляхом логічних доказів удалося відстояти інтереси городян». Однак радість тривала недовго. З умінням Володимира Костянтиновича переконувати, звісно, не посперечаєшся, а от зі щирістю... Як нам відомо, пан Присяжнюк промовчав про те, що з передбачених додаткових 500 млн. до бюджету вже надійшло 240 млн. Ще 260 млн. планують одержати тільки наприкінці року і справді направити їх на погашення боргів підприємствам, які постачають електроенергію, у ліфтове господарство, на будівництво станцій метро і соціальну допомогу. А «Хрещатик»? У рядку додаткових запланованих доходів. Стоп. Якщо вони плануються, то коли? Адже емісія до 15 листопада?! Чому «додаткових»? Мудрі люди, які розуміються на математиці, впевнені, що до кінця року в бюджет навряд чи прийдуть і 260 мільйонів, що залишилися. Якісь «додаткові» у такому випадку викликають, м’яко кажучи, здивування...

Та найдивніше навіть не це. Вражає те, що частина депутатів навіть не підозрюють про таку філігранну операцію влади. Проект рішення щодо питання №8 з’явився у них тільки перед засіданням сесії. Спробуй розберися у цих цифрах. «Не знаю, можливо, там справді написані дуже важливі й корисні для громади речі, — каже «бютівець» Олександр Бригинець, — але мені, журналісту, продюсеру, громадському діячу, все-таки важко за десять хвилин розібратися в цьому потоці цифр і таблиць. А от за вісім призначених відповідно до регламенту днів я отримав би потрібні консультації, вникнув у питання і, повірте, трохи інакше поводився б на цій сесії».

До речі, головою спостережної ради «Хрещатика» уже давно став усюдисущий секретар ради Олесь Довгий. Також подейкують у кулуарах, що в такий спосіб добродії, котрі засідають у Київраді, — Черновецький («Правекс») і Іванов («Запоріжсталь»), зійшлися на компромісному варіанті розподілу фінансової та енергетичної сфер столиці.

Стратег пан Дейнега

«Якщо ви не можете щось змінити, краще це узаконити». До перлів голови комісії з питань власності (!) Володимира Дейнеги, який репрезентує у столичній раді інтереси Партії регіонів, варто дослухатися. Щоб остаточно і безповоротно зрозуміти, що ж насправді відбувається у стінах столичної (і не тільки) влади. Змінити, як ви розумієте, вже нічого не можна. Оскільки мало в кого є бажання «побитися» за стілець, у який був би зашитий не мільйон, а суспільний інтерес. Отже, пан Дейнега, який мислить стратегічно, мав на увазі відповідь на запитання, чому під час підготовки сесії факт передачі Київської школи спортивної майстерності (3,5 тис. кв.м) в оренду церкві «Посольство Благословенного Царства Божого Для Всіх Народів» захований у пакет, куди входять ще понад сто питань.

«Ця організація упродовж кількох років без будь-яких документів займає приміщення школи. Інша юридична особа, яка винаймала для Церкви приміщення, програла безліч судів щодо цієї оренди, — доповнює Олександр Бригинець. — Я з великою повагою ставлюся до всіх конфесій і церков, тому питання не в Сандеї і Черновецькому і навіть не в програних судах і незаконності перебування, а в тому, що Київрада може свідомо переступити закон, порушивши постанову ВР від 3 серпня 2006 року про недопущення закриття та перепрофілювання таких об’єктів. До того ж у мене постає конкретне запитання: навіщо поєднувати в одному пакеті голосування щодо оренди спорткомплексу для Церкви та офісу для БЮТ?».

Володимир Дейнега, зі свого боку, вирішивши «узаконити» все, що погано лежить, заперечує будь-які інсинуації щодо пакетного голосування. «А завтра буде виставлений офіс для Партії регіонів, — каже він. — Ну то й що? Це рішення міського голови. А щодо пакета: по-перше, оренда в Київраді завжди приймалася таким чином, по-друге, всі питання узгоджувалися в комісіях (про склад бюджетної, земельної і з питань власності ви вже знаєте. — Ред.), по-третє, будь-яке питання пакета можна зняти вже під час сесії». Володимир Петрович забув згадати тільки, що зняти можна все, але за однієї умови — якщо за це проголосує більшість у залі...

Що ж, у мера справді було досить підстав оголосити перерву до вівторка. І тут зробимо невеличкий відступ. У тему. За ці дні буде проведена серйозна робота з депутатами. Фракції розколюють. Як горіхи. Минулої сесії атакували Кличка, відхопивши п’ятірку «хоробрих». Цієї — БЮТ зазнав втрат у кількості восьми осіб, які вирішили здійснити власні «столичні реформи» в однойменній групі. Куди, до речі, ввійшла і представниця «Нашої України» Ольга Богомолець. Пліткарі подейкують, що це плата за бізнес (її клініка орендує приміщення в одній із міських лікарень). Проте хто хоче, ще пручається. Як стало нам відомо, напередодні сесії відбулася зустріч представників «НУ» і БЮТ, де все-таки були узгоджені позиції київських фракцій у довгостроковій перспективі.

Та повернімося до стратегії. Є у глави комітету з питань власності своя думка і щодо продажу землі. Пунктів з іще однією золотою позначкою на порядку денному 22. І всі — без аукціону. «Ну чому ми мовчимо про те, — запитує пан Дейнега, — що серед цих відведень досить багато ділянок, що перебувають під власним майном. А тут ми просто зобов’язані піти людям назустріч». «Стійте, — парирує новий глава фракції БЮТ Тетяна Меліхова, — але ж той громадянин, якого ми так люб’язно ощасливимо «халявою», уже завтра продасть власний будинок, з урахуванням ринкової вартості землі, на якій вона стоїть. А бюджет? Що отримає бюджет?»

…Наступного тижня буде привід договорити. І їм, і нам. І проголосувати. Ось тут детектор Леоніда Михайловича став би у великій пригоді. Адже там і тарифи, і вартість оренди, й аукціони... Побачимо, скільки стільців із суспільним інтересом залишаться незайнятими?