UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як методом «народного будівництва» допомогти конкурентоспроможності України

Шановна редакціє! Висловлюємо глибоку вдячність тижневику «Дзеркало тижня» за відкриття рубрики «Україна конкурентоспроможна»...

Автор: Петро Стехін

Шановна редакціє!

Висловлюємо глибоку вдячність тижневику «Дзеркало тижня» за відкриття рубрики «Україна конкурентоспроможна». Ми, давні й постійні читачі вашої газети, точно знаємо, що така суспільно значуща акція не випадкова. Якщо «Дзеркало тижня» відкрило шлях громадській думці в такому важливому напрямі, як конкурентоспроможність України в умовах глобалізованого світу, отже, час для економіки, що базується на знаннях, для інтелектуалів нашої країни, нарешті, настав.

Ми вдячні також «зачинщику» цієї акції Юрію Полунєєву, який не лише підняв проблему, а й взявся, по суті, за її практичне вирішення за участю вашої газети.

Наша громадська організація «Миколаївський міський інтелектуально-комп’ютерний клуб «Третя хвиля» створена в листопаді 2000 року з метою сприяння інноваційному розвитку міста Миколаєва та України на основі інформаційно-комп’ютерних технологій «Третьої хвилі» (за Елвіном Тоффлером). Потужним поштовхом і підтримкою в створенні нашої організації стала опублікована в «ДТ» на початку 2000 року стаття Олександра Гуревича «Як вирватися з кайданів XX століття», який, на жаль, рано пішов від нас. Отже, якоюсь мірою ми — хрещеники вашої газети.

У складі клубу створено невеличку, але потужну творчу групу з консультантів з управління, фахівців із системного підходу до вирішення складних проблем, комп’ютерних програмістів, яка в результаті практичного пошуку дійшла висновку, що найліквіднішим способом продажу наших знань, умінь і навичок є створення інтелектуальних інструментів і технологій, що підвищують конкурентоспроможність промислових підприємств до міжнародного рівня. Особливо актуальним цей напрям стає в зв’язку з майбутнім вступом України до СОТ.

Цілком очевидно, що підвищення і підтримку на необхідному рівні міжнародної конкурентоспроможності українських підприємств, які є основними носіями і виразниками конкурентоспроможності України в цілому, неможливо здійснити без сучасних систем інтелектуально-комп’ютерної підтримки цих процесів.

Ми згодні з думкою, що розв’язання проблеми міжнародної конкурентоспроможності українських підприємств і України загалом справді здатне незабаром стати політично високоліквідною національною ідеєю. Тому нині так важливо виводити ідею на найвищий державний і суспільний рівень. Хотіли б запропонувати коротку «програму дій»:

а) створити при газеті ініціативну групу ентузіастів ідеї міжнародної конкурентоспроможності України;

б) підготувати та провести серію круглих столів за темою «Україна конкурентоспроможна: стан, можливості, перспективи», запросивши на них як професіоналів, так і читачів, які надіслали свої думки й пропозиції;

в) за результатами круглих столів провести науково-практичну інтернет-конференцію;

г) потім сконцентрувати колективне знання небайдужих і мислячих патріотів України у формі національного інноваційного проекту, метою якого буде створення (методом «народного будівництва») концепції чи навіть парадигми міжнародної конкурентоспроможності України;

д) спільними зусиллями — наукової громадськості, держави й бізнесу — розробити і реалізувати під патронатом президента України, як це було зроблено в США при президенті Рональді Рейгані, національну стратегічну програму «Міжнародна конкурентоспроможність України в епоху глобалізації».

Зі свого боку можемо й готові надати організаційно-методологічну та інформаційно-технологічну підтримку в проведенні перелічених та інших заходів з цієї благодатної та вдячної теми.

З повагою,
президент клубу
Петро СТЕХІН