UA / RU
Підтримати ZN.ua

Олена Франчук: Причина більш ніж 50% нових випадків захворювання на СНІД в Україні — незахищений секс

Причиною більш ніж 50% нових випадків захворювання на СНІД в Україні є незахищений секс. Тому основним своїм завданням в боротьбі з цим захворюванням Фонд Олени Франчук «АНТИСНІД» вважає інформаційні кампанії...

Причиною більш ніж 50% нових випадків захворювання на СНІД в Україні є незахищений секс. Тому основним своїм завданням в боротьбі з цим захворюванням Фонд Олени Франчук «АНТИСНІД» вважає інформаційні кампанії. Про це засновник фонду повідомила в своєму інтерв'ю «Дзеркалу тижня».

«Запобігти легше, ніж лікувати. Абсолютно банальна аксіома, яка працює», — підкреслила Олена Франчук.

Засновник фонду повідомила також що найголовнішим досягненням фонду за роки його існування є зміна ставлення до проблеми ВІЛ/СНІДУ в Україні.

«Ми змінили ставлення до проблеми ВІЛ/СНІДу в країні за ці роки. Змінили поведінку людей: вони навчилися жити в умовах, коли панує епідемія. Ми змогли втягнути в боротьбу зі СНІДом представників абсолютно різних верств населення — від селебрітіз і великих бізнесменів до простих волонтерів», — зазначила Олена Франчук.

Вона також спростувала зв'язок між створенням у 2003 році Фонду «АНТИСНІД», укладенням між Україною та Світовим банком угоди про позику «Проект «Контроль за туберкульозом і ВІЛ/СНІДом в Україні» й ухвалою Кабміну про «внесення змін та доповнень», згідно з якими до реалізації програми по боротьбі з СНІДОМ мали долучатися громадські і благодійні організації.

Олена Франчук підкреслила, що пишається тим, що фонд не брав грошей у держави.

«Мабуть, єдиний зв’язок мого фонду з державою — зниження, завдяки домовленостям із фондом Клінтона, вартості закупівлі лікарських препаратів для України вп’ятеро… У мене немає жодної потреби красти в держави гроші. Моє єдине бажання — допомогти моїй країні і державі впоратися з проблемою. Бо тут живу я й мої діти. А жити в країні, у якій ризик заразитися ВІЛ/СНІДом найвищий у Європі, дуже небезпечно», — заявила Олена Франчук.

За словами засновника фонду «АНТИСНІД», фінансова криза не позначилася на діяльності фонду.

«Ми не скоротили благодійної діяльності, наші програми тривають без змін. Ми навіть трохи збільшили матеріальну допомогу людям із ВІЛ/СНІДом та медичним установам», — повідомила вона.

Докладніше читайте в інтерв'ю Алли Котляр з Оленою Франчук у свіжому номері «ДТ».