UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чорнобильська дипломатія

Візит в Україну президента ЄБРР Жана Лем’єра не вніс визначеності в долю «чорнобильських» проектів банку, і передусім — тендеру на будівництво «Укриття-2»...

Автор: Володимир Коваленко

Візит в Україну президента ЄБРР Жана Лем’єра не вніс визначеності в долю «чорнобильських» проектів банку, і передусім - тендеру на будівництво «Укриття-2». Як повідомив «ДТ» директор Чорнобильської АЕС Ігор Грамоткін, відповідно до висновків урядової робочої групи, він мав право підписувати наказ про анулювання торгів із тендеру на будівництво нового саркофага. Однак жодних офіційних рішень із цього приводу досі не прийнято. Тим часом у ході переговорів президента ЄБРР із керівництвом країни сторони запевняли одна одну в повному взаєморозумінні.

Як повідомив у четвер, у день візиту банкіра, міністр економіки України Володимир Макуха, розгляд урядовою комісією ситуації, що склалася навколо рішення директора ЧАЕС про скасування результатів тендеру, ще триває. На його думку, від цього залежить успіх будівництва другого укриття над четвертим реактором. «Нас не цікавить, хто виконуватиме роботи, головне, щоб їх було виконано якісно і своєчасно», - багатозначно наголосив В.Макуха.

Днем раніше віце-прем’єр Дмитро Табачник висловив думку, що директор ДП «Чорнобильська АЕС» Ігор Грамоткін перевищив свої повноваження, розірвавши угоду з компанією Novarka (Франція) про будівництво «Укриття-2» над четвертим реактором ЧАЕС. Він зазначив, що «будь-які дії, котрі виходять за межі повноважень посадової особи, - незаконні». За його словами, директор перевищив повноваження, оскільки, на його думку, це питання має узгоджуватися з профільним міністерством і Кабміном. «Це нагадує жахливий рівень безвідповідальності», - вважає він. До речі, за словами Ігоря Грамоткіна, попри рішення урядової комісії, його все ще усунуто від виконання обов’язків директора ЧАЕС.

Тим часом президент ЄБРР Жан Лем’єр у ході зустрічі з президентом України Віктором Ющенком повідомив, що банк планує на 50% збільшити фінансування своїх проектів в Україні нинішнього і 2007-го року.

Говорячи про збільшення фінансування проектів в Україні, Ж.Лем’єр підкреслив, що йдеться про впровадження енергозберігаючих технологій, реабілітацію старих потужностей (ТЕЦ, ГРЕС, малих електростанцій), про муніципальні проекти, а також про проекти розвитку транспортної мережі України.

Ж.Лем’єр відзначив «нові перспективи співробітництва з приватним сектором України, що, у свою чергу, дозволить збільшити кількість робочих місць у країні». ЄБРР також розглядає можливість роботи над українськими проектами спільно з Європейським інвестиційним банком.

Президент України підтвердив незмінність зовнішньополітичного курсу України на євроінтеграцію і висловив своє бачення загальної енергетичної безпеки Європи та України.

Крім того, В.Ющенко запропонував Ж.Лем’єру провести 2009 року в Києві щорічні збори ЄБРР.

Про переговори щодо продовження роботи над об’єктом «Укриття» у Чорнобилі в офіційних повідомленнях звучало мимохідь. Відомо лише, що в розмові з українського боку взяли участь глава секретаріату президента Віктор Балога (який донедавна курирував проект, перебуваючи на посаді міністра з питань НС) і перший заступник глави секретаріату Арсеній Яценюк. Із боку ЄБРР також були присутні директор бізнес-групи Олів’є Декамп і директор в Україні, глава представництва ЄБРР Камен Захарієв.