UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні надто повільно зростає продуктивність праці

Зростання продуктивності праці в Україні значно відстає від темпів зростання зарплат, відзначає доктор економічних наук Андрій Ревенко...

Зростання продуктивності праці в Україні значно відстає від темпів зростання зарплат, відзначає доктор економічних наук Андрій Ревенко. На думку економіста, це може свідчити про дисбаланс ключових макроекономічних показників.

«В Україні в останні роки темпи зростання реальної заробітної плати виявляються значно вищими за темпи приросту продуктивності праці, — стверджує вчений. — За всієї позірної другорядності цього показника за ним стоять важливі макроекономічні та соціальні проблеми».

Андрій Ревенко наводить статистичні дані, згідно з якими за 2000–2006 роки середньорічні темпи приросту реальної заробітної плати складали 19,2%, а темпи приросту продуктивності праці, визначені за ВВП, — 7,2%, тобто в 2,7 разу нижче.

Водночас, розмір ВВП на душу населення, який дає уявлення про продуктивність праці, в Україні, за даними ученого, в середньому складає лише 25% порівняно з країнами Євросоюзу. «Навіть порівняно з чотирма колишніми країнами соцтабору — Польщею, Чехією, Словаччиною та Угорщиною — цей показник в Україні становить лише 44%», — стверджує Ревенко.

«З такими співвідношеннями ВВП та продуктивності праці складно розраховувати на значне скорочення розриву в розмірах реальної зарплати в Україні та європейських країнах», — констатує економіст.

Докладніше читайте в статті Андрія Ревенка «Забута продуктивність праці» у свіжому номері «ДТ».