UA / RU
Підтримати ZN.ua

«ТРІЙКА. СІМКА. ТУЗ!» УРЯДУ ЯНУКОВИЧА

Минулої середи уряд подав на розгляд у Верховну Раду проект програми соціально-економічного розвитку країни на 2004 рік під співзвучною «щасливим картам князя Германна» назвою «Послідовність...

Автор: Володимир Коваленко

Минулої середи уряд подав на розгляд у Верховну Раду проект програми соціально-економічного розвитку країни на 2004 рік під співзвучною «щасливим картам князя Германна» назвою «Послідовність. Ефективність. Відповідальність». Чомусь згадалася попередня програма уряду, прийнята 17 квітня 2003 року, яка називалася «Відкритість. Дієвість. Результативність». А презентація держбюджету — «Реальність. Збалансованість. Прозорість». І захотілося побажати спічрайтерам прем’єра подальшого зростання майстерності у плані заголовків: наприклад, підбирати всі три іменники на одну літеру. Створюючи такі собі «три в одному».

І така можливість цим спічрайтерам ще, мабуть, випаде. Передбачається, що, розглянувши пропозиції Кабміну, а також узявши до уваги інформацію про «дієвість і результативність» торішньої програми, парламент прийме рішення про продовження повноважень уряду. Оскільки політик, який обіймає посаду прем’єр-міністра, після проведеної конституційної реформи різко підвищиться у «ваговій категорії», від нинішнього документа залежить дуже багато.

Головні цифри нової урядової програми — зростання ВВП на 9,5% (проти 4,8%, на які розрахований держбюджет-04) і реальної заробітної плати — більш ніж на 15%.

За даними міністра фінансів Миколи Азарова, який представляв програму на засіданні Кабінету міністрів у середу, програма має забезпечити темпи зростання експорту на 10—12%, зростання інвестиційної складової імпорту і збільшення приросту прямих іноземних інвестицій до 1,3—1,5 млрд. дол. Для порівняння: ВВП України 2003 року зріс на 9,3%, експорт — на 28,5, приріст прямих іноземних інвестицій становив 1,185 млрд. дол. При цьому передбачається зберегти помірні темпи інфляції та стабільну національну валюту.

Головною соціальною «родзинкою» програми є плани з підвищення заробітної плати в бюджетній сфері мінімум на 25%, а у виробничій — на рівні минулого року (23%). Відповідно до документа, мінімальна зарплата в 237 грн. має бути введена не з 1 листопада, як це передбачено законом про держбюджет на 2004 рік, а з 1 вересня нинішнього року. Використовуватиметься і програма підвищення мінімальних пенсій на 12% із січня 2004 року. За даними М.Азарова, Кабмін планує, поступово підвищуючи мінімальну зарплату, зрівняти її з прожитковим мінімумом 2007 року.

Уряд сподівається, що парламент схвалить його плани. «Жоден політик, який бажає добра Україні, не виступатиме проти програми, що передбачає значне прискорення розвитку економіки», — повідомив М.Азаров на її презентації.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин також виступив за те, щоб «дати карт-бланш урядові», «щоб він не озирався на те, хто його завтра викликатиме, закликатиме до звіту і висловлюватиме недовіру».

Водночас, як тонко завважив спікер, сьогодні «люди ненавидять владу», бо «жити, як і раніше, тяжко». «Слід припинити замилювати одне одному очі», — натякнув Володимир Литвин на ймовірність того, що під час обговорення в сесійному залі багато положень програми можуть бути піддані гострій критиці. Зокрема, за словами Литвина, її недостатня соціальна спрямованість (напевно, малася на увазі необхідність підвищення мінімальної зарплати до 240—250 гривень, як пропонує ряд депутатів).

Реалістичніше дивиться на перспективи виконання урядової програми голова Національного банку України Сергій Тігіпко. «Хочемо ми чи не хочемо — ...таке економічне зростання залежить передусім від експортерів і від ринків, і реакція нашої економіки залежатиме від того, якими ці ринки залишатимуться», — прокоментував він реалістичність планів уряду. Крім того, С.Тігіпко зазначив, що зростання економіки за рахунок експорту «має стимулювати зростання цін», а це зажадає з боку Національного банку та Кабінету міністрів окремої програми з їх стримування. Глава НБУ наголосив, що можливість таких дій він уже обговорював із прем’єр-міністром Віктором Януковичем.