UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пригальмували, але трішечки

Як повідомив 15 жовтня Державний комітет статистики, реальне зростання валового внутрішнього про...

Як повідомив 15 жовтня Держав­ний комітет статистики, реальне зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України в січні—вересні 2008 року становило 6,9% порівняно з аналогічним періодом 2007 року, тоді як за підсумками восьми місяців поточного року воно становило 7,1, семи — 6,5%.

Уповільнення місячного приросту ВВП у вересні було майже дворазовим до аналогічного торішнього періоду. Основною його причиною стало значне падіння обсягів виробництва в промисловості, «флагманом» якого стала металургія. Ну а лідером падіння в черговий раз виявилося будівництво
(-10,3% за дев’ять місяців 2008-го).

Водночас приріст ВВП підтримали позитивні результати роботи сільгосппідприємств: приріст продуктивності в цій галузі за січень—вересень становив 15,4%. Непогані показники зростання були також зафіксовані на транспорті — на 10,4 і в торгівлі — на 9,4%.

Експерти зазначають, що за підсумками жовтня очікується збереження підтримуючого впливу аграрного сектора на економічне зростання. На 1 жовтня залишалися незібраними 94% площ під кукурудзою, 68% — під соняшником і 85% — під цукровим буряком.