UA / RU
Підтримати ZN.ua

КОНСТРУКТИВНЕ СПІЛКУВАННЯ

Наш рот завжди відкритий для діалогу. В. Вишневський …Панове! За підсумками капіталістичного з...

Автор: Світлана Рябошапка

Наш рот завжди відкритий для діалогу.

В. Вишневський

…Панове! За підсумками капіталістичного змагання серед країн, що не потрапили до ЄС, НАТО і єврозони, а потрапили замість цього в СНД, Україна лідирує за темпами зростання промислового виробництва (18,5%). ВВП рідної країни зростає з випередженням графіка (9,1%), що теж більше від усіх, якщо не рахувати Таджикистану. Рівень інфляції в першому півріччі (3,5%) своїм малим зростанням радує всіх, хто ним цікавиться. Впали ціни на продовольчі товари. З МВС рапортують про різке зниження кількості бандформувань. З СБУ закликають берегти службові комп’ютери від новомодного вірусу SIRCAM (у них там, у СБУ, підступний вірус поцупив якісь секретні папери і виніс їх на простори Інтернету). З чого можна зробити оптимістичний висновок — широко впроваджується сучасна техніка в наше капіталістичне виробництво!

Відкрите акціонерне товариство «Миколаївський глиноземний завод» (вустами свого директора, від імені і за дорученням трудового колективу, в ознаменування 10-ї річниці незалежності) рапортує і доповідає телеграфом: «Президенту Кучмі крп у ніч на перше серпня металургами випущена 20-мільйонна тонна глинозему з дня пуску заводу крп».

А зерна ж скільки, а скільки зернобобових! Ми ж стільки не з’їмо (тим більше — серед зерна багато фуражного). Кому — і, головне, — за скільки все це добро тепер продавати? Втім, продадуть і без нас, все одно — приємно до глибокого здивування.

Справді — дехто з нас дозволяє собі нарікати: на життя і на погоду, на владу й на бідність. А якщо підійти статистично — дивись-но! — виявляється не так вже все безнадійно. Особливо влітку. Особливо в першому півріччі. Єдине, що викликає побоювання, — це бюджет. З ним, як сказав прем’єр наш Кінах, труднощі (у сумі мінус 1 млрд. 700 млн. грн.). Так, до речі, зазвичай і буває: якщо в бюджет із самого початку закласти величезні доходи від приватизації, а потім сісти і півроку почекати — що з цього вийде, то на виході саме й утворяться труднощі. Уряд, однак, має намір у термін (до 15 вересня) подати проект бюджету-02, котрий «спирається на прогнозовані результати економічної діяльності». Ось із чим у нас немає труднощів, то це з прогнозами...

До речі, наближається 15 серпня. Саме в цей знаменний день офіційно розпочнуться «консультації регіональних делегацій із спеціалістами уряду» на предмет прогнозу розподілу бюджетних коштів між центром і регіонами. У порядку конструктивного спілкування пропонується проект пам’ятної дошки на Кабміні (бронза, інкрустації): «Бійся делегацій, що дарунки приносять».

Допитливі можуть поцікавитися: чому — конструктивне, чому — спілкування? Відповідаємо: саме до конструктивного спілкування закликав прем’єр Кінах вітчизняні ЗМІ. Була така спеціальна зустріч із керівниками мас-медіа, на якій обіцяно «вирішити проблеми» преси і профінансувати з бюджету «формування образу країни у світі». Тож підготовку до активного сезону 2001—2002 ведуть не лише в галузі бюджетного планування, а й у плані інформаційного клонування.

«Жодних політичних завдань, жодних замовлень не повинно бути», — зажадав прем’єр. Від працівників Головного контрольно-ревізійного керування України, очолюваного нині Петром Германчуком. Між іншим, ГоловКРУ покликане забезпечувати ефективне використання державного майна і цільове використання бюджетних коштів на соціальні потреби, тож завдання прем’єр ставить, прямо скажемо, важкі. Що радує особисто мене, то це обіцянка названої організації «приділити особливу увагу фінансовій діяльності житлово-комунальних підприємств». Добре б, оскільки зовсім неможливо зосередитися на глобальних питаннях економіки, коли навколо постійно лопають труби, течуть крани, вирубається телевізор і справно приходять рахунки за квартиру. Останнє нервує особливо сильно — якщо не рахувати телевізора, котрий іноді повідомляє цікаві відомості з життя СНД.

«Позиція Росії щодо поваги суверенітету і територіальної цілісності України добре відома», — як сказав чиновник російського МЗС. Еге ж! Дійсно — хто ще не чув Лужкова? Хто не чув, той може замість сентенцій мера про «вічноросійський» Крим послухати віце-прем’єра РФ Христенка — він, як можна було здогадатися з його рекомендацій облаштувати російську мову як українську державну, лінгвіст і борець. Втім, Леонід Данилович послухав усе це і висловився в тому сенсі, що не варто звертати уваги. Дослухаємося поради нашого Президента і звернемо увагу на інше.

Той же Христенко з тієї ж Росії повідомляє, що «триває робота над черговою угодою» з врегулювання боргів України за газ. А заодно — утрясаються річні квоти на поставку українських труб. Тож саме час не звертати уваги на дрібниці. Втім, дещо несподівано для автора, українські власті знайшли на борги і труби цілком «симетричну відповідь».

Пам’ятаєте, у тяжкий час Президент наш у Дніпропетровську підписав якісь документи? Зокрема, із приводу паралельної роботи енергосистем України та РФ? Так ось, нарешті з’ясувалося, що паралельна робота Україну влаштовує — у суто технічному плані. А ось вимога (саме — вимога) російської сторони обов’язково купувати їхню електроенергію — не влаштовує. Електроенергію ми самі продавати можемо. Свою. Звідси — цілком справедливе твердження української сторони про те, що ні купувати російську електрику, ні транспортувати її в треті країни Україні не вигідно. Ну треба ж — згадали все ж таки про національні інтереси!

…А в Херсоні розвалюється залізничний міст. Причому міст тріщить і гнеться над пожвавленою автострадою, але рух ні по мосту, ні під ним не припиняється. Гримнутися ця конструкція може в будь-який момент — усім страшно, але всі їдуть. А що вдієш?..