UA / RU
Підтримати ZN.ua

Інший бік медалі

У попередньому номері «ДТ» опублікувало статтю виконавчого директора НБУ з економічних питань І....

Автор: Сергій Кисельов

У попередньому номері «ДТ» опублікувало статтю виконавчого директора НБУ з економічних питань І.Шумила «Чи вистачить українській владі мужності в боротьбі з інфляцією?» Автор матеріалу, опублікованого сьогодні, дещо по-іншому оцінює результати економічного розвитку країни загалом та інфляційну ситуацію зокрема. Яка з точок зору більш об’єктивна — судити нашим читачам.

12 червня ц.р. міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor’s Ratings Services знизило довгострокові кредитні рейтинги України. Хоча при цьому підтвердило на попередньому рівні її короткострокові рейтинги, рейтинг імовірності повернення зовнішнього боргу, а також загальний рейтинг країни uaAA за національною шкалою.

Аргументація агентства S&P для погіршення довгострокових рейтингів цілком зрозуміла: відносно високий темп інфляції за п’ять місяців 2008 року, зростання дефіциту за зовнішньою торгівлею товарами, проблеми НАК «Нафтогаз України». Всі ці аргументи по суті правильні. З іншого боку, є також факти, котрі дають можливість стверджувати, що не все так погано в економічному житті країни.

Факт перший: прискорення зростання ВВП і промислового зростання

Виходячи з даних Держав­ного комітету статистики, в Україні спостерігається прискорення економічного зростання. Якщо в січні 2008 року ВВП зріс на 4,9%, то вже в січні—травні — на 6,4%. У 2007-му за уряду Януковича зростання ВВП хоч і було вищим, але воно, навпаки, уповільнювалося.

Щоправда, як зазначають джерела в уряді Тимошенко, до кінця цього року економічне зростання може також дещо уповільнитися. Але пов’язано це буде радше з реалізацією антиінфляційних заходів.

Прискорення економічного зростання вже ставить хрест на дискусіях щодо «смуги стагфляції», в яку нібито вступила країна. До речі, в Україні не спостерігається й іншого класичного компонента стагфляції — зростання безробіття.

Хоча і з деякими коливаннями, але пришвидшується промислове зростання: у січні воно становило 5,7%, у січні—квітні — 8%.

Головним рекордсменом залишається машинобудування — за п’ять місяців воно продемонструвало 31,1-відсоткове зростання (хоча по цій галузі є тенденція до уповільнення розвитку). За січень—травень в Україні виробили на 37% більше автомобілів, аніж за такий же період 2007 року, на 40% більше автобусів. Для порівняння: за аналогічний період минулого року зростання у машинобудуванні становило 22,6%.

Швидше, аніж торік, розвиваються легка, целюлозно-паперова промисловість, нафто- і газовидобуток. Непогано почувається хімічна промисловість. Приміром, різних пестицидів та іншої аграрної хімії вироблено в 2,5 разу більше, аніж торік.

Падіння виробництва за п’ять місяців зареєстровано лише в двох галузях — це нафтопереробка (яка під впливом російського капіталу «хандрить» уже не перший рік, хоча за результатами травня 2008-го рівень падіння скоротився) і текстиль (у 2006—2007 роках тут також спостерігалося незначне падіння виробництва). Значно менше порівняно з минулим роком зростання у металургії, хоча тут також спостерігається поступове прискорення.

Дещо уповільнилося зростання і в харчовій промисловості (+7,5%). На 3% зросло виробництво молока, на 1,2% — виробництво хліба. Щодо м’яса ситуація непроста: уже не перший рік йде скорочення поголів’я — за 2007 рік кількість великої рогатої худоби зменшилася на 0,7 млн. голів (на 11%), свиней — на 1 млн. (13%). Цього року кількість корів та інших «рогатих» дещо збільшилася, а от поголів’я свиней, навіть попри сезонні передумови зростання, продовжує істотно скорочуватися. Зате порівняно з минулим роком дещо зросло поголів’я птиці. Загалом триває тенденція минулих років: поступово країна переходить зі споживання яловичини та свинини на м’ясо птиці.

Щоправда, досить оптимістичні прогнози на врожай цього року дають певні шанси на збільшення поголів’я. Хоча прогнози незалежних та іноземних експертів нижчі, аніж урядові, проте навіть за інформацією Департаменту сільського господарства США цього року Україна збере близько 40 млн. тонн зерна (для порівняння, торік — лише 29 млн.).

Втім, на розвиток сільського господарства уряду потрібно звернути цього року найбільшу увагу. Адже, по-перше, подорожчання сільгосппродукції — це один із основних чинників інфляції й у світі, і в Україні. По-друге, йде реформування системи підтримки сільського господарства (перехід із так званого жовтого ящика на зелений) у зв’язку зі вступом до Світової організації торгівлі. І важливо, щоб цей процес не призвів до додаткового подорожчання сільгосппродукції. Частково уряд уже продемонстрував увагу до цих проблем, передбачивши в змінах до держбюджету збільшення субсидій на тваринництво, на посіви цукрових буряків і додаткові кошти на здешевлення сільгоспкредитів.

Факт другий: зростання у торгівлі й на транспорті

Оптимізму додають також, по-перше, рекордне зростання обороту роздрібної торгівлі: за чотири місяці 2008 року +29%. Це, зокрема, свідчить про те, що нормально почувається малий і середній бізнес, зайнятий у торговій діяльності.

По-друге, гарні показники щодо транспортних перевезень. За зазначений період вантажообіг зріс на 6,7% (за аналогічний період 2007-го — лише на 1,9%), пасажирооборот — на 4,7% (порівняно з 0,3%).

Щоправда, зростання вантажообігу пов’язане не лише зі збільшенням виробництва в Україні, а й із розширенням імпорту товарів. За перший квартал імпорт зріс на 45% стосовно аналогічного періоду минулого року, експорт — на 28,5%. За цей період Україна експортувала товарів на
5 млрд. дол. менше, аніж ввезла з-за кордону. Причому після зниження курсу долара і вступу до СОТ від’ємне сальдо в зовнішній торгівлі ще більше зростатиме. І це згодом може дещо ослабити гривню — критичним моментом може стати початок 2009 року, коли вступлять в дію основні зміни до Митного тарифу.

Окрім того, в українського бізнесу залишається ще одна істотна проблема — відшкодування ПДВ. При тому, що обсяги відшкодування податку цього року зросли в 1,9 разу і за перші місяці 2008-го відшкодовано майже наполовину більше, аніж планувалося, борг щодо відшкодування зменшується дуже повільно. Багато в чому через те, що спостерігається значне зростання заявок на відшкодування податку. Щоправда, після того як із 1 квітня було запроваджено вимогу подавати декларації з ПДВ із розшифруванням сум податкового кредиту і зобов’язань по контрагентах, у травні обсяг заявок на відшкодування порівняно з квітнем скоротився на 600 млн. грн.

Факт третій: зростання прямих іноземних інвестицій

Ситуація з інвестиціями дещо неоднозначна. З одного боку, серйозно уповільнилося зростання інвестицій в основний капітал (хоча гальмування цього показника почалося ще 2007 року). Це може бути пов’язано з негативними очікуваннями бізнесу. Щоправда, тут слід врахувати, що в регіональному розрізі ситуація дуже різниться. Приміром, у Тернопільській області інвестиції в основний капітал збільшилися на 66,7%, на Волині — на 52,4. А от у Чернівецькій — знизилися на 37,5%, у Луганській — на 21,4.

З іншого боку, приплив прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в українську економіку за перший квартал 2008 року — 3,4 млрд. дол. — був рекордним за останні два роки. Причому цей показник у 2,5 разу перевищує приріст ПІІ за аналогічні періоди 2007 року. А також більш як удвічі скоротився обсяг вилучення ПІІ з української економіки (239 млн. дол. проти 536 млн. у першому кварталі минулого року).

Майже третину приросту ПІІ забезпечив фінансовий сектор (триває експансія іноземних банківських груп на український банківський ринок). Однак у січні—березні цього року порівняно з аналогічним періодом 2007-го також помітно швидше зростали ПІІ в будівництво (244 млн. дол. проти 131 млн.), в операції з нерухомістю, в інжиніринг і послуги для підприємств (257 млн. дол. проти 109 млн.) і в промисловість (422 млн. дол. проти 370 млн.).

Факт четвертий: нормальна бюджетна і боргова політика

За даними Держказначейст­ва, за п’ять місяців план по доходах загального фонду держбюджету перевиконано на 11,3%. До загального фонду бюджету надійшло
71 млрд. грн. — майже на
30 млрд. більше, аніж за січень—травень 2007 року. Витрати основного фонду держбюджету профінансовано на 99,6%.

Де-факто бюджет виконується без дефіциту — і це позитивний сигнал для гальмування інфляції. До того ж, як заявив заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський, у змінах до держбюджету не планується збільшувати запланований дефіцит держбюджету-2008.

Є позитивні сигнали й у борговій політиці. Загальний державний борг (включаючи прямий і гарантований) за чотири місяці 2008-го збільшився лише на 0,17 млрд. грн. (гарантований узагалі скоротився на 1 млрд. грн.). Причому в квітні спостерігалося різке зниження загального держборгу — на 0,83 млрд. грн. Для порівняння: за минулий рік лише прямий держборг зріс на 5,2 млрд. грн.

Факт п’ятий: зростання реальних доходів населення

Попри те, що інфляція й торік, і цього року була досить високою, за даними Держкомстату, реальні доходи українців зростали. Причому цього року темпи зростання були майже удвічі вищими, аніж 2007-го. Так, за перший квартал 2008 року реальні наявні доходи населення (тобто вже після врахування інфляції) до аналогічного періоду минулого року збільшилися на 19,8% (за січень—березень 2007-го — лише на 11%). На 53 млн. грн. скоротилися борги по зарплаті. Середня зарплата зросла на
250 грн., або на 16,8%, — із
1485 грн. у листопаді 2007 року до 1735 грн. у квітні 2008-го.

Факт шостий: інфляція уповільнилася

У травні інфляція становила 1,3%. Це найкращий показник за останні дев’ять місяців і в 2,5—3 разу кращий порівняно з березнем—квітнем 2008-го. Звісно, в уповільненні інфляції можна шукати і сезонні чинники. Та на повну потужність у травні вони ще не діяли. Зокрема, серйозно схильні до сезонних цінових коливань фрукти подорожчали на 6,2%, а овочі подешевшали тільки на 0,1%.

Водночас зниження інфляції було також забезпечене використанням Держрезерву України. Це дало змогу уряду в квітні уповільнити, а в травні — і зменшити ціни на цукор (при тому, що ще в березні окремі гравці ринку погрожували серйозним підвищенням цін).

Крім того, на деяких ринках удалося збити зростання цін шляхом використання експортно-імпортних механізмів. Можна по-різному оцінювати вплив квот на експорт соняшникової олії на розвиток галузі, але це допомогло стабілізувати ціни на досить споживаний продукт (виходячи зі структури розрахунку індексу споживчих цін, на соняшникову олію українці витрачають більше, аніж на картоплю, молоко чи всі види сирів). Після рекордного зростання цін на соняшникову олію 2007 року (+70,4%) уже в квітні ціни на неї поповзли вниз, причому в травні зниження прискорилося до 1,8%.

Водночас уряду слід звернути серйозну увагу на розрив між індексами цін виробників і споживчих цін. Нині ця різниця становить 9,6%. Якщо вчасно не пом’якшити цього «інфляційного навісу», він може прискорити зростання споживчих цін уже восени чи навіть раніше.