UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фінансовий сектор устояв, але це все ще хистка конструкція

Автор: Віктор Конев

У свіжому звіті НБУ про фінансову стабільність, презентація якого відбулася днями, зазвучать оптимістичні нотки. Українці скучили за гарними новинами. Нацбанк готовий підняти їм настрій.

Читайте також: Андрій Пишний: «Емісія як турнікет, врятує вам життя сьогодні, але завдасть суттєвої шкоди, якщо від неї не відмовитися вчасно»

Програма з МВФ сприятиме одержанню 115 млрд дол. від партнерів у наступні чотири роки та робить міжнародну фінансову підтримку більш системною. Надходження коштів від міжнародних партнерів підтримують платіжний баланс і дали можливість досягнути найвищого за понад десять років обсягу золото-валютних резервів НБУ. Обсяги інтервенцій Національного банку знизилися, а наявний валютний курс упритул наблизився до офіційного.

За словами першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової, яка представила документ, фінансовий сектор успішно адаптувався до роботи в складних умовах повномасштабної війни. Банки безперебійно надають послуги, підтримують роботу мережі, зберігають прибутковість, кредитують. Накопичений запас міцності сприяє фінансовій стабільності й посилює стійкість банків до подальших викликів.

Окремо в НБУ зазначили, що ліквідність банків не викликає стурбованості, попри те, що темпи зростання депозитів населення цього року нижчі, ніж 2022-го. Нагадаємо, що раніше регулятор бив на сполох, побоюючись, що величезні суми грошей на розрахункових, а не депозитних рахунках можуть дестабілізувати фінансовий сектор, наприклад, у панічному пориві опинившись на валютному ринку. Що ж, нині регулятор фіксує і поліпшення структури термінів депозитів. Тобто гроші буквально «зв'язують», щоб вони не переміщалися в системі в великих кількостях.

А от кредитний портфель бізнесу продовжує скорочуватися як у гривні, так і у валюті. НБУ пояснює це азбучно — скороченням економіки, платоспроможного внутрішнього попиту, невизначеністю, ризиками щодо безпеки. Мовчить регулятор про те, що вартість позики за облікової ставки 25% така, що нечасто який бізнес в умовах скорочення економіки й попиту наважується брати кредити. Але обнадіює обіцянкою подумати про зниження облікової ставки раніше, якщо нинішні позитивні тренди збережуться.

Читайте також: Уряд надав портфельні гарантії банкам-кредиторам для підтримки підприємців

Замість цього НБУ радий тому, що більшість кредитів бізнесу видаються за підтримки державних програм, завдяки яким малий і середній бізнес має можливість одержати компенсацію відсоткової ставки, а банки можуть одержувати урядові гарантії. Наче мало в нашої держави витрат і без цього. Банки ж налаштовані оптимістично та сподіваються на зростання гривневого кредитного портфеля за рік на 10%.

Кредитні втрати, пов'язані передусім із широкомасштабною російською агресією, становитимуть 20% портфеля. Це краще за попередні оцінки. Загалом, попри всі ризики, банківська система залишається прибутковою. Основними джерелами прибутків є цінні папери уряду, депозитні сертифікати Національного банку. Відсоткові доходи банків після стрімкого зростання в другому півріччі 2022-го залишаються високими. За п'ять місяців цього року відсоткові доходи були на 51% вищими, ніж за аналогічний період минулого.

Якщо говорити про роздрібний кредитний портфель, ми фіксуємо, що його падіння припинилося, і так, це позитив. Кредитний портфель, у формулюванні НБУ, вийшов на плато, передусім завдяки тому, що зріс попит на споживчі кредити. Це зумовлено загальним поліпшенням споживчих настроїв. Вони нині на рівні «ковідних» років. А враховуючи, як круто нинішня реальність відрізняється від «ковідної», це гарний показник, який дає надію на відновлення. Адже попит, як ми пам'ятаємо, — наш багаторічний головний економічний драйвер.

Ситуація на валютному ринку теж краща, ніж очікувалося: інтервенції НБУ знизилися, готівковий курс наблизився до безготівкового, поліпшилися очікування населення і бізнесу. Готівкова гривня зміцнилася на 9% з початку року, а готівковий курс практично зрівнявся з безготівковим. Наприкінці минулого року різниця між ними досягала 10%. Отже, покращилися курсові очікування бізнесу й населення. Це, своєю чергою, знижує попит на валюту. Зокрема, у травні, за даними НБУ, обсяги чистої купівлі валюти населенням були найменшими з минулого серпня.

Попри продовження бойових дій і повітряні атаки Росії на українські міста, економіка України почала поступово відновлюватися. 2023 року очікується зростання реального ВВП на 2%. НБУ поліпшив прогноз порівняно з початком року передусім завдяки тому, що енергетичний сектор вистояв, незважаючи на російські повітряні атаки, а бізнес адаптувався і готовий до нового енергетичного терору. Відповідно, покращилися і показники діяльності підприємств, насамперед роздрібної торгівлі й послуг. Поліпшилися й очікування людей.

Читайте також: Торговельний дефіцит України майже сягнув 23% ВВП

Та не забуваймо, що ситуація все ще залишається складною. Руйнування виробничих потужностей та інфраструктури, зокрема енергетичної, і надалі обмежуватиме економічну активність, а її відновлення потребуватиме значних ресурсів. Економіка продовжує зазнавати втрат від війни та залишається вразливою до ризиків безпеки. Безпека ж стримує інвестиції. Хоч би як уміло й спритно ми адаптувалися до війни, нормальною роботу в таких умовах не назвеш. Тому за всієї оптимістичної риторики НБУ закликає фінансовий сектор до стриманості, вдумливої оцінки ризиків і підвищення готовності до нових можливих викликів.