UA / RU
Підтримати ZN.ua

Березнева індексація пенсій: на скільки реально зростуть виплати для більшості українців

Цьогоріч індексація торкнеться понад 10 мільйонів пенсіонерів

Автор: Тетяна Кириленко

Останнім часом українці так звикли до щорічного кількаразового, хоча й незначного підвищення пенсій, що нинішня березнева індексація, яка буде єдиним перерахунком у 2023-му, видається мізером. Але це якщо забути, що ми вже рік у війні, що держскарбницю значною мірою наповнюють наші західні партнери і що бюджет Пенсійного фонду навіть у мирний час був дефіцитним.

Читайте також: Мінімальна зарплата та пенсія: чи можуть їх підвищити в Україні

То що ж маємо на сьогодні, і звідки візьмуться кошти на підвищення виплат? Сума чимала: з державного бюджету на індексацію пенсій у 2023 році потрібно 82 млрд грн. А всього цьогоріч на пенсії буде витрачено близько 700 млрд грн. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що грошей має вистачити для гарантування пенсійних виплат, проведення індексації в березні та збереження всіх передбачених законом доплат.

Зокрема й щомісячних надбавок для громадян, котрим за 70 років. Ідеться про осіб віком від 80 років, які отримують доплату в розмірі 500 грн; тих, кому від 75 до 80 років, — до 400 грн на місяць; та тих, кому від від 70 до 75 років, — до 300 грн.

Що стосується індексації пенсій, то вона відбудеться, хоча, відповідно до Закону про Державний бюджет-2023, не є обов'язковою. Великою мірою посприяли цьому наші військові. Близько мільйона людей пішли служити в армію й мають досить високі заробітні плати, з яких відраховують єдиний соціальний внесок до Пенсійного фонду. Це й дає змогу проіндексувати пенсії.

Суть цього заходу полягає в частковому осучасненні раніше призначених пенсій. Цьогоріч індексація торкнеться понад 10 мільйонів українців і сягне 20%. Слід зазначити, що її проведуть для всіх категорій пенсіонерів, хоча в чинному законодавстві передбачалося підвищення пенсій тільки тим категоріям, у кого пенсія вища за мінімальну.

Читайте також: Пенсії в Україні: чи підвищать виплати по інвалідності у березні

Однак, оскільки інфляція однаково «з'їдала» доходи всіх українських громадян, підвищення пенсій стосуватиметься й тих, у кого вона найменша. Під час розрахунку до уваги братимуть рівень інфляції та динаміку зростання середнього рівня зарплати (показник середньої зарплати, з якої наприкінці минулого року було сплачено страхові внески, становив 13 387 грн 48 коп.).

Але розміри підвищень будуть різними, адже кожному пенсіонерові вони призначатимуться з урахуванням страхового стажу, заробітної плати та часу виходу на пенсію. Середня доплата становитиме від 400 до 800 грн, а максимальна сума, на яку може бути збільшена пенсія в результаті індексації, сягне 1500 грн.

Є й конкретніші розрахунки. Скажімо, якщо мінімальна пенсія, зафіксована залежно від категорії на початок нинішнього року, становила 2 093 грн, то з доплатою вийде плюс 104,65 грн. Якщо ж узяти середній розмір виплат по країні (4622,59 грн станом на 1 січня), то вони зростуть на 232,13 грн.

Одразу впадає в очі, що тут щось не сходиться, коли спробувати перераховувати самому. Річ у тому, що це за умови зростання виплат на 5%, хоча в ідеалі, тобто при підвищенні на 20%, ці цифри мали б виглядали так: плюс 418,6 грн до мінімальної пенсії; плюс 924,52 грн — до середньої.

Насправді ж буде чимало тих, хто отримає досить малу доплату. Пояснення таке: показник середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески і який враховується для обчислення пенсії, з 1 березня збільшується на коефіцієнт 1,20. Він застосовується для пенсій, призначених до 2020 року.

Згідно з відповідною урядовою постановою, рівень підвищення для пенсій, призначених у 2020–2022 роках, становитиме 100 грн. На такому ж рівні встановлена мінімальна сума доплати для пенсіонерів, які вийшли на заслужений відпочинок раніше.

Читайте також: Пенсійний фонд оцінив, як змінювалася середня зарплата в Україні під час війни

І це ще не все. Проанонсоване підвищення на 20%, тобто зростання в 0,2 разу від розміру наявної пенсії, отримають тільки ті, хто має необхідний стаж. Також слід мати на увазі, що розмір доплати залежить від страхових внесків, які людина відраховувала впродовж своєї трудової діяльності. Тож і виходить, що реальний розмір індексації для більшості українців буде десь на рівні вже згаданих 45%.

Загалом індексацію проведуть тим, хто отримує пенсії страхові. А це пенсії за віком, за інвалідністю, у зв'язку з втратою годувальника, за вислугу років. Тобто всі, кому призначені виплати згідно з Законом «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Однак вона стосується й тих, кому пенсії призначено за так званими військовим і чорнобильським законами. У Пенсійному фонді пояснюють, що мінімальні розміри пенсій чорнобильцям, які мають інвалідність і є учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС, будуть обов'язково перераховані, оскільки мінімальний розмір цих виплат залежить від середньої заробітної плати за попередній рік.

Що стосується учасників бойових дій, то вони мають право на доплату в розмірі 523,25 грн. Загальний розмір пенсій таких громадян не може бути меншим 4395,3 грн. Окрім цієї доплати є ще й маленька цільова допомога в розмірі 40 грн, передбачена майже 20 років тому (закон «Про покращення матеріального стану учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни»). Причому доплати за статус встановлюють до будь-якого виду пенсії (як військової, так і цивільної).

А ось тих громадян, які отримують спеціальні пенсії, втішити нічим. Для них індексації як не було, так і не буде. Щоправда, її проведуть після закінчення воєнного стану. Уряд уже навіть схвалив відповідну постанову щодо індексації пенсій, призначених за спеціальними законами, яка набуде чинності з наступного місяця після закінчення воєнного стану.

Але варто зазначити, що ця соціальна «несправедливість» має подвійне дно. Спеціальні пенсії, які отримують різні групи населення (державні службовці, прирівняні до них фахівці, науковці, посадові особи органів місцевого самоврядування тощо), різняться в рази. Тобто комусь виплат вистачає з головою, а хтось ледве зводить кінці з кінцями, хоч і вважається статусним пенсіонером.

Правда, цю різницю планують поступово нівелювати. Наразі йдеться лише про захмарні виплати суддям, які навіть не називаються пенсіями. Вже готовий законопроєкт №8321, що передбачає зниження розміру щомісячного довічного утримання (пенсії) суддів Конституційного суду. Нині його розмір становить 50% від їхньої зарплати, а це понад 150 тис. грн. Згідно з документом, зменшити його пропонується до 30%.

Читайте також: Соціальні виплати: хто має право на пенсію за вислугу років

Добре, якби це стало початком скасування несправедливості у призначенні решти пенсійних виплат. А її залишається ще чимало. І хоча в умовах війни вдосконалювати чинне пенсійне законодавство архіскладно, однак починати конче потрібно.

P.S. Проєкт постанови Кабміну в останній момент було підкореговано. Зокрема уточнено, що індексація становитиме 19,7% показника середньої заробітної плати, з якої обчислюється пенсія.

Вона стосуватиметься 5,2 мільйона «цивільних» пенсіонерів. Ще у 4,2 мільйона осіб пенсії зростуть у звʼязку зі збільшенням (на 19,7%) фіксованого розміру мінімальних пенсійних виплат. Їх індексують вперше й зростання становитиме від 420 до 520 грн.

Для півмільйона пенсіонерів силових відомств виплати також проіндексують на вже згадані 19,7%.

І чого вже зовсім не очікували — з 1 липня будуть проіндексовані на все ті ж 19,7% спеціальні пенсії для 22,7 тисяч науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування.

За будь-яких розрахунків підвищення пенсій становитиме не менше 100 грн. Саме стільки отримають і 0,5 мільйона осіб, яким пенсії були призначені у 2020–2022 роках.

Більше статей Тетяни Кириленко читайте за посиланням.