UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Чернігівській міськраді обшуки: що шукають правоохоронці

Обшуки тривають з 12 години п'ятниці.

У робочому кабінеті виконуючого обов’язки міського голови Чернігова Олександра Ломако проведено обшук. Як повідомляє Рух ЧЕСНО із посиланням на коментар Ломако, правоохоронці почали обшук опівдні і станом на 18.30 він досі триває.

За даними Ломако, слідчі шукають будь-які документи, які б підтвердили звільнення відстороненого Яворівським районним судом мера Владислава Атрошенка.

В процесі слідчих дій допитано кілька десятків працівників, відбуваються обшуки у відділі кадрів, а також перевірка інформації на комп’ютерах співробітників апарату. Місцевих депутатів поки не опитували, але, як припускає Ломако, до цього потрібно бути готовими: 

Кримінальну справу, в рамках якої проходять обшуки, порушено за статтею 382 Кримінального кодексу за фактом невиконання судового рішення. 

«Кілька годин слідчі шукали у мене документи про звільнення обраного громадою міського голови, якого відсторонили ще на початку року абсурдним рішенням судів. Цього виявилося замало. Наступного дня після судового рішення я підписав розпорядження про відсторонення Атрошенка на рік, а 9 лютого ще й міська рада продублювала його для більшої впевненості»,  повідоми виконуючий обов’язки.

За його словами, силовики вимагають прийняти рішення щодо повного звільнення Атрошенка із займаної посади. Такі дії правоохоронців чернігівський посадовець назвав тиском на місцеве самоврядування та заявляє, що «дії силовиків координуються з Печерських пагорбів».

Як відомо, Закон України «Про місцеве самоврядування» передбачає вичерпний перелік підстав для дострокового припинення повноважень міського голови. Одна з них — набрання законної сили рішення суду про притягнення до відповідальності за корупційне правопорушення.

Закон також передбачає механізм звільнення голови. Для цього не треба окремого рішення ради, оскільки обраний голова вважається звільненим наступного дня після того, як виконком ради отримав рішення суду.

Нагадаємо, згідно з рішенням суду міського голову Владислава Атрошенка визнано винним, накладено штраф та на рік позбавлено права обіймати посади, що пов`язані з виконанням функції держави або місцевого самоврядування.

Наприкінці лютого президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проєкт постанови про розширення повноважень голови на підставі матеріалів НАЗК. Чернігівської військової адміністрації, який мав би перебрати на себе повноваження місцевого самоврядування. Цю ініціативу одразу ж внесли до порядку денного у день подання - 23 лютого. Але на голосування так і не поставили. За цей час постанова пройшла профільний комітет, але знову у порядок денний її не включали.

Сам мер Чернігова звинуватив офіс президента у тиску на суд

Президент подав постанову після того, як суд позбавив Атрошенка на рік права обіймати посаду міського голови у зв'язку з розслідуванням НАЗК. Згідно з матеріалами справи, влітку 2022 року Атрошенко доручив своєму водієві вивезти за кордон автомобіль його дружини. У НАЗК вважають, що чиновник «діяв в умовах конфлікту інтересів». Також, за даними ДБР, дружина Атрошенка впродовж трьох місяців використовувала машину не за цільовим призначенням у той час, коли бюджет Чернігова платив за цю ж автівку кошти.

Чому між Центром та мерами відчувається постійна напруга? Чи мають громади під час війни ділитися своїми бюджетами з державою? Що буде з владою у Чернігові? Префекту бути держслужбовцем чи політичним призначенцем президента? Чи може Україна стати авторитарною державою? Яких результатів Банкова чекає від об'єднаного Міністерства відновлення?

Про це — і не лише — редактор відділу політики Інна Ведернікова запитувала у заступника голови ОПУ з питань регіональної політики Олексія Кулеби.