UA / RU
Підтримати ZN.ua

Київрада відвела землю для створення військового кладовища

Мова йде про 8 га, ще 90 га належать державі.

Київська міська рада прийняла рішення про відведення 8 гектарів землі для створення Національного військового меморіального кладовища в Биківні, повідомив міський голова Києва Віталій Кличко

Він зазначив, що місце розташування Національного військового меморіального кладовища визначив уряд, який і відповідатиме за його створення, а рішення про виділення землі запускає цей процес.

«8 гектарів землі в цій місцевості - у власності міста. І сьогодні ми відвели їх, фактично, розпочавши процедуру організації меморіалу. Поруч - близько 90 гектарів - земля державна. Відтак, загальна площа Національного військового меморіального кладовища сягне майже 100 гектарів», - написав Киличко.

Читайте також: Нове Національне військове меморіальне кладовище відкриють для поховань уже цього року – Мінветеранів

Нагадаємо, восени КМР ухвалила рішення про створення меморіального військового кладовища на території урочища «Лиса Гора» в Голосіївському районі, однак це викликало спротив у суспільства. В останній момент земельна комісія КМДА скасувала це рішення. Після консультацій було прийнято рішення заснувати його поблизу Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили».

Заповідник «Биківнянські могили» є меморіальним простором і найбільшим в Україні місцем поховань жертв радянського режиму, зокрема, сталінського Великого терору 1937–1938 років.

Ділянка, на якій мають розмістити військове кладовище, розташована не в межах заповідника, а поруч із ним, має площу близько 90 гектарів та, здебільшого, перебуває у віданні Міністерства культури та інформаційної політики України. Проєкт Національного військового меморіального кладовища передбачає розміщення 50 тисяч поховань без урахування колумбарію.