UA / RU
Підтримати ZN.ua

Василенко: Невизнання рішення суду по Зміїному стало б катастрофою для України

Заклики окремих українських політиків ігнорувати рішення Міжнародного суду ООН про розмежування...

Заклики окремих українських політиків ігнорувати рішення Міжнародного суду ООН про розмежування чорноморського шельфу є вкрай недалекоглядними, оскільки подібні дії призвели б до повної міжнародної ізоляції України і жорстких санкцій з боку Ради безпеки ООН, заявив в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» уповноважений України в суді Володимир Василенко.

«Нині лунають різні заклики на кшталт «А давайте начхаємо на рішення суду і не будемо його виконувати!». Невизнання рішення Міжнародного суду — катастрофа для держави», — підкреслив Василенко.

Дипломат нагадав, що гарантом виконання рішень Міжнародного суду ООН є Рада безпеки.

«Відповідно до статуту суду і статуту ООН, Рада Безпеки ООН є гарантом виконання рішень Міжнародного суду. І останній може звернутися до РБ ООН із проханням запровадити проти країни-порушника міжнародні санкції, — пояснив Василенко. — Я вважаю, що навіть розгляд і обговорення можливості невиконання рішення Міжнародного суду є неприпустимим».

На думку дипломата, навіть спроба відмови від участі в судовому процесі з Румунією призвела б до катастрофічних наслідків для України.

«Такого нахабства і такої неповаги до власних міжнародних зобов’язань, до Міжнародного суду, до всього світового співтовариства ніхто й ніколи не насмілювався демонструвати. Це викликало б грандіозний міжнародний скандал. Україна опинилася б у міжнародно-політичному вакуумі», — впевнений він.

Крім того, Василенко зазначив, що суд розглянув би справу незалежно від участі української сторони.

«Суд усе одно розглянув би цю справу. І неучасть України в процесі тільки погіршила б ситуацію. Оскільки вона сама відмовилася б від можливості викласти свою позицію і навести свої аргументи», — поінформував дипломат.

Детальніше читайте в інтерв’ю Тетяни Силіної з Володимиром Василенком у свіжому номері «ДТ».