UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ВАС СВОЯ ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ, А В НАС — СВОЯ

Урочистим прийомом у готелі «Русь» була відкрита вчора міжнародна конференція «Україна в Європі та світі»...

Автор: Альона Гетьманчук

Урочистим прийомом у готелі «Русь» була відкрита вчора міжнародна конференція «Україна в Європі та світі». Форум, який західні медіа уже встигли охрестити неформальним самітом, претендує і на українську топ-новину дня сьогоднішнього: місце та роль Києва в міжнародному контексті з восьмої ранку намагаються визначити екс-держсекретар США Мадлен Олбрайт, екс-президент Литви Валдас Адамкус, міністр закордонних справ Румунії Мірче Джеоане, глава Бюро національної безпеки Польщі Марек Сівец. Польські дипломати, до речі, переконують, що в конференц-залі готелю «Русь» обов’язково мав бути присутнім й Александр Квасьнєвський, якби не раніше запланований візит до Південно-Східної Азії. Правда, інші наші джерела стверджують, що проігнорувати конференцію А.Квасьневського попросив Л.Кучма.

У це цілком можна повірити. Адже нинішній захід — своєрідне продовження конференції «Україна в Європі», що відбулася 14—15 жовтня 2002 року у Варшаві. Нагадаємо, крім польського президента та прем’єра (ініціаторів форуму), у ній тоді взяли участь український Президент Л.Кучма, верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики та безпеки Хав’єр Солана й прем’єр-міністр Швеції Йоран Перссон.

До облаштування нинішніх представницьких зборів президенти та прем’єри не причетні. За словами організатора з українського боку і глави парламентського комітету з європейських справ Бориса Тарасюка, ідея цього заходу народилася кілька місяців тому в «лоні» неурядових структур і аналітичних центрів, які спеціалізуються на зовнішній політиці. Примітно, що порядок денний конференції та програма були вироблені ще 15 грудня минулого року: на зустрічі організаторів у Празі. «Мета конференції полягає в тому, щоб, по-перше, допомогти євроатлантичній еліті зрозуміти, куди йде Україна, по-друге, надати можливість українській політичній еліті піднятися над проблемами нинішніми й зазирнути в майбутнє. По-третє, генерувати й викликати у європейського і світового співтовариства зацікавлення Україною, зацікавлення зі знаком «плюс», а не мінус», — пояснив резони проведення такого масштабного заходу в Києві народний депутат. Причому правильно розставити акценти Тарасюк спробував ще на грудневій прес-конференції в Празі: «Я б хотів, щоб у цьому питанні була повна ясність: ми не проводимо партійної конференції. Запрошення отримає Президент України Леонід Кучма, чільні особи в уряді, представники більшості та опозиції». Чеські організатори форуму підкреслили в розмові з кореспондентом «ДТ», що йдеться передусім про компенсацію міжнародної уваги до України та спробу представити її у вигіднішому для Заходу світлі. У рамках конференції навіть планується створити так званий почесний комітет друзів України, куди ввійдуть відомі гості-політики.

При цьому деякі українські медіа, відпрацьовуючи темники, уже встигли охрестити нинішній захід «конференцією Тарасюка». Хоча кожному з цих видань було, очевидно, відомо, що, крім очолюваних Борисом Івановичем комітету ВР із питань євроінтеграції та Інституту євроатлантичного співробітництва, у списку організаторів значиться ще добрий десяток аналітичних центрів: від Всесвітньої ініціативи справедливості зі США та німецького Фонду Конрада Аденауера до французького Інституту міжнародних досліджень і румунського Наукового центру. А серед промовців — і соціал-демократи з Росії.

Відсутність Леоніда Даниловича серед почесних гостей адміністрація Президента аргументувала його участю в українсько-німецьких консультаціях. Навпроти прізвищ Януковича, Грищенка і Лавриновича ще за день до початку конференції значилося інтригуюче «не підтверджено». Представник одного з профільних відомств пояснив нам це «маніакальною схильністю» вітчизняних полісімейкерів відтягувати всі рішення до останнього моменту. За день до початку конференції (тобто в четвер) у президентській і прем’єрській прес-службах на всі наші запитання щодо сьогоднішнього заходу звучала злагоджена відповідь: «Інформації з цього приводу немає — телефонуйте пізніше». Хоча дані про те, що Віктор Федорович візьме участь у конференції, просочувалися зі стін Кабінету міністрів ще в середу. У четвер заговорили, що на запрошення готовий усе-таки відгукнутися і міністр закордонних справ Костянтин Грищенко. Але запитання, хто з високих посадовців держави вшанує своєю присутністю конференцію, залишалося для нас загадкою до моменту верстки номера. Загадкою, якої апріорі не мало бути.

Проте в деяких організаторів склалося враження, що представники української влади не особливо прагнули бути присутніми на високих зборах. Нібито були й традиційні вказівки для підконтрольних ЗМІ. Цього разу журналістам «пропонували» висвітлювати подію виключно в інформаційному режимі. «Організатори міжнародної конференції «Україна в Європі та світі» від початку намагалися залучити уряд України до участі в цій важливій події й отримати його підтримку. Протягом останніх тижнів організаторам, учасникам і представникам засобів масової інформації, які беруть участь у конференції, стало зрозуміло, що українська влада не зацікавлена в діалозі й дискусії з міжнародним співтовариством щодо позитивної ролі та місця України напередодні таких важливих історичних подій, як розширення ЄС і НАТО до кордонів України вже навесні нинішнього року. Такі кроки українського уряду вкотре свідчать, що його декларації відрізняються від його дій», — заявила в коментарі «ДТ» представник Всесвітньої ініціативи справедливості (GFI, США) Карен Трамонтано.