UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заява Консорціуму з проведення Національного екзит-полу’2004

Київ 11 листопада 2004 р. У складі Консорціуму, що здійснює проект «Національний екзит-пол’2004», відбулися зміни...

Київ

11 листопада 2004 р.

У складі Консорціуму, що здійснює проект «Національний екзит-пол’2004», відбулися зміни. Під час другого туру виборів Президента України опитування в рамках проекту проведуть дві соціологічні організації — Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова. Координуватиме виконання проекту Фонд «Демократичні ініціативи», виконання самого екзит-полу — Київський міжнародний інститут соціології. Екзит-пол здійснюватиметься за методикою таємного анкетування, коли інтерв’юєр не бачить відповіді опитуваного. Цей метод широко застосовується й добре відпрацьований у світовій соціологічній практиці. Доцільність його застосування в українських реаліях було доведено дослідженнями різних центрів протягом виборчої кампанії та опитуванням екзит-пол під час першого туру виборів Президента України.

Зміни у складі Консорціуму спричинені непрозорими й досі непоясненими діями під час першого туру двох інших, тепер уже колишніх його учасників — центрів «Соціс» і «Соціальний моніторинг». Фонд «Демократичні ініціативи» як координатор проекту хотів би наголосити, що 31 жовтня мимоволі став учасником дезінформування громадськості щодо підсумкових результатів опитування. Кінцеві результати, нібито отримані центрами «Соціс» і «Соціальний моніторинг», були, порівняно з попередніми, різко змінені на користь одного з кандидатів шляхом застосування «коефіцієнту зважування», про який, усупереч усім попереднім домовленостям, не було повідомлено ані колег-членів Консорціуму, ані організаторів проекту. Ця помилка була виправлена тільки через чотири дні, крім того, й досі ми не маємо масиву даних «Соціального моніторингу» Ольги Балакірєвої. Переконливих пояснень, чому був застосований неузгоджений членами Консорціуму коефіцієнт зважування і дані, які були використані для його розрахунку, ми й досі не отримали.

Ми переконані, що належну оцінку діям «Соцісу» та «Соціального моніторингу» буде надано і українським, і міжнародним соціологічним співтовариствами. Фонд «Демократичні ініціативи» всіляко сприятиме формуванню такої об’єктивної оцінки.

Водночас Фонд «Демократичні ініціативи» відкидає як безпідставні твердження про нібито тиск на членів Консорціуму з метою отримання «потрібного результату» опитування. Ані з боку Фонду, ані з боку донорів проекту нічого подібного не було. Заяви й дії керівника «Соціального моніторингу» Ольги Балакірєвої підштовхують нас до думки про заздалегідь сплановану акцію з метою дискредитації проекту «Національний екзит-пол’2004» і про замовний характер самих звинувачень у «замовності» результатів екзит-полу. Нині Фонд розглядає можливість звернення до судових інстанцій із позовом щодо цих, абсолютно бездоказових звинувачень Ольги Балакірєвої.

В умовах, коли проти самого опитування екзит-пол в Україні розгорнуто справжню підривну кампанію, Фонд «Демократичні ініціативи» закликає до громадськість, засоби масової інформації якомога прискіпливіше ставитися і до виконавців і до організаторів опитувань, чітко відрізняючи екзит-пол від «екзит-полів». Зі свого боку, Консорціум у складі Фонду «Демократичні ініціативи», Київського міжнародного інституту соціології та Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова ще раз наголошує на своїй цілковитій відкритості, прозорості й роботі у повній відповідності до етичних норм міжнародних соціологічних організацій, таких як WAPOR, ESOMAR і Соціологічної асоціації України.

Директор Фонду
«Демократичні ініціативи» Ілько Кучерів

Генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології
Володимир Паніотто

Директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко