UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗА СІМ РОКІВ НА ХАБАРІ ВИТРАЧЕНО $200 МЛРД.

Високопоставлені представники 190 країн на II Всесвітньому форумі з питань боротьби з корупцією зоб...

Високопоставлені представники 190 країн на II Всесвітньому форумі з питань боротьби з корупцією зобов’язалися посилити боротьбу з відмиванням «брудних» грошей і забезпечити більшу прозорість у державному управлінні й діяльності політичних партій.

Міністри і прокурори, які брали участь у цій зустрічі, що почалася в понеділок у столиці Нідерландів, підтримали у своїй підсумковій декларації вироблення договору ООН, спрямованого на координацію протидії корупції як повсюдного явища.

Поширені на форумі дані державного департаменту США свідчать, що лише за останні сім років на підкупи чиновників з метою одержання близько 400 міжнародних контрактів витрачено щонайменше $200 млрд.

А на думку організації «Трансперенсі інтернешнл», яка відстежує рівень корупції в усіх державах світу, щорічно на нашій планеті відмивається понад $1 трлн. «брудних» грошей.

Як наголошується в підсумковому документі форуму, «корупція — це вірус, спроможний паралізувати державу, дискредитувати суспільні інститути і приватні компанії, а також підірвати зусилля по боротьбі з бідністю».

Для протистояння цьому небезпечному явищу Гаазька декларація закликає зміцнювати насамперед національні механізми контролю і поширювати міжнародне співробітництво в цій галузі.

Заключний документ зустрічі буде основою для переговорів, що відбудуться в серпні у Відні (Австрія) з метою вироблення договору ООН, спрямованого на боротьбу з корупцією в глобальному масштабі.