UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВИЯВЛЯЄТЬСЯ, ПРО СПРАВЖНІСТЬ ПЛІВОК ДОСІ СПЕРЕЧАЮТЬСЯ

У тимчасовий слідчій комісії парламенту України в справі журналіста Георгія Гонгадзе переконані,...

У тимчасовий слідчій комісії парламенту України в справі журналіста Георгія Гонгадзе переконані, що аудіозаписи розмов у кабінеті Президента України щодо побиття народного депутата Олександра Єльяшкевича «не є монтажем».

Про це заявив, виступаючи в парламенті у п’ятницю, глава комісії Олександр Жир, підкресливши, що останню крапку в цьому питанні повинна поставити експертиза Ради Європи.

За словами О.Жира, оцінюючи реальну ситуацію в державі, й передусім ставлення Генеральної прокуратури до розслідувань кримінальних справ, що є предметом діяльності слідчої комісії парламенту, «зволікання зі з’ясуванням істини», комісія вважає вкрай необхідним «терміново й остаточно встановити, є записи розмов у кабінеті Президента монтажем чи ні».

О.Жир зазначив, що експертизу потрібно провести відповідно до вимог українського законодавства, Міжнародної організації комп’ютерних доказів з участю експертів Ради Європи.

«Якщо буде встановлено, що оприлюднені записи змонтовано, це зніме підозру з Президента й України», — заявив він.

А якщо монтажу немає, «ми зможемо отримати відповідь на багато запитань, зокрема — хто й навіщо підбурював Президента, хто й навіщо переконував його віддавати доручення міністру Юрію Кравченку займатися Гонгадзе, а не вирішувати з ним питання в суді, як спочатку пропонував сам Президент», — додав він.

О.Жир підкреслив, що члени комісії переконані: Верховна Рада зобов’язана передбачити в держбюджеті на наступний рік 500 тисяч гривень для проведення експертизи, що, за його словами, дозволить уникнути значно більшої шкоди для держави.