UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибори: фальстарт!

Дата позачергових парламентських виборів може бути перенесена з 7 грудня на пізніший термін. «7 грудня — нереальна дата (для проведення позачергових парламентських виборів...

Дата позачергових парламентських виборів може бути перенесена з 7 грудня на пізніший термін.

«7 грудня — нереальна дата (для проведення позачергових парламентських виборів. — ІФ)», — заявив політолог, директор Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв у п’ятницю на прес-конференції в агентстві «Інтерфакс-Україна». При цьому він не сумнівається, що перевибори відбудуться.

На думку політолога, зараз можна прогнозувати один із двох можливих сценаріїв.

«У кожному разі, може йтися або про вибори, форсовані в грудні: тоді нас чекає повторення сумної історії 2007 року, чергові три-чотири укази, дозвіл президента з панського плеча відкрити засідання парламенту для роботи над бюджетом. Або варіант другий: політичні консультації, перенесення дострокових виборів на початок 2009 року», — сказав він.

На думку А.Єрмолаєва, якщо вибори проводитимуться навесні наступного року, явка виборців буде вища. Водночас він прогнозує зростання протестних настроїв.

Своєю чергою, директор Аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов вважає, що позачергові парламентські вибори можуть відбутися за умови консенсусного рішення основних політичних сил.

«Не вдасться силовим сценарієм чи просто нахрапом продавити ці вибори», — зазначив він.

Водночас політтехнолог Олег Медведєв назвав помилкою президента бажання організувати «вибори на двох».

«Організувати вибори на двох, попри сильне бажання і Ющенка, і Януковича, ...такий підхід себе не виправдовує. Помилка президента знову полягала в тому, що він не зрозумів: він має можливість організувати дострокові вибори й реально їх провести тільки у разі консенсусу основних політичних сил», — підкреслив О.Медведєв.

Прес-конференція відбувалася у рамках спільного проекту агентства «Інтерфакс-Україна» та Аналітичного центру «Відкрита політика».