UA / RU
Підтримати ZN.ua

У КОЖНУ ВіЙСЬКОВУ ЧАСТИНУ — ПОСіБНИК З БУХОБЛіКУ

Інна ЛЕВЕНЕЦЬ «Міністерству оборони України на постійну добре оплачувану роботу потрібні досвідчені бухгалтери»...

Автор: Інна Левенець
Інна ЛЕВЕНЕЦЬ

«Міністерству оборони України на постійну добре оплачувану роботу потрібні досвідчені бухгалтери». Таке оголошення могло б з’явитися в газетних рубриках «Пропонуємо роботу». Треба сказати, що вимоги до можливих кандидатів на такі престижні місця були б досить високими, оскільки Міноборони збирається передати кермо фінансового управління військової сфери з рук начфінів у руки бухгалтерів.

У зв’язку з запровадженням з 1 січня 2001 року єдиної системи бухгалтерського обліку в Міністерстві оборони очікуються великі зміни. Буде докорінно перебудовано всю відпрацьовану десятиліттями структуру фінансових служб і відділів Збройних Сил України. Начальник головного фінансового управління міністерства, генерал-лейтенант Іван Марко чудово розуміє, що перейти від фінансового обліку, що застосовувався лише у військовій сфері, на бухгалтерський буде складно. І основна проблема, з якою стикнуться військові під час впровадження бухобліку, — брак фахівців. Донині військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка готує начальників фінансових служб і відділів за старою схемою, себто навчає не бухгалтерського, а фінансового обліку. Природно, найближчим часом усе зміниться, у вузі особливу увагу приділятимуть вивченню бухгалтерських премудростей. А як же бути із сьогоднішніми випускниками вузу та із завзятими фінансистами, що погано знаються на бухгалтерській справі?

«Вихід з такої непростої ситуації ми вже знайшли, — каже головний бухгалтер головного фінансового управління Міноборони України полковник Сергій Винник. — З 1 вересня цього року будемо навчати військових фінансистів ведення бухгалтерського обліку. Поки що не вдаючись до високих матерій. Відразу розпочнемо з азів і з дуже важливих для майбутніх фахівців практичних занять».

До речі, нову назву посади начальників фінслужб і відділів Збройних Сил поки не затверджено. Мабуть, новоспечені фахівці називатимуться «помічник командира — головний бухгалтер військової частини». Кількість слів у такій довгій назві посади, очевидно, прямо вплине і на статус, і на обсяг обов’язків колишніх начфінів. Порівняно з колишніми роками начальники військових фінансових структур будуть завантажені втричі більше, ніж у минулі роки. У зв’язку з переходом на бухоблік через головного бухгалтера проходитиме весь рух грошових і матеріальних коштів військових частин, тоді як сьогодні завдання начфіна набагато простіше — він відповідає тільки за фінансове забезпечення.

У головному фінансовому управлінні прогнозують, що за два-три роки Збройні Сили України підвищать до необхідного рівня своє бухгалтерське забезпечення. А поки необхідно провести відповідні штатні зміни, відпрацювати програмне забезпечення з бухобліку, зрештою, закупити в усі військові частини країни дотепер дивовижні для більшості машини — комп’ютери... До 1 вересня ц.р. усі командири, начальники військових частин, військово-навчальних закладів, установ і організацій зобов’язані доповісти міністрові оборони про проведення оцінки матеріальних коштів у вартісному вираженні. Без цієї оцінки впровадити бухоблік у Збройних Силах неможливо.

Що з цього вийде, побачимо на початку нового року. Принаймні начфіни вже знають, що в подарунок під ялинку отримають від держави стоси посібників з бухобліку.

ІІ