UA / RU
Підтримати ZN.ua

РЕПОРТЕРИ ПРОТИ ЦЕНЗУРИ БЕЗ КОРДОНІВ

Правозахисна журналістська організація «Репортери без кордонів» розцінює закриття радіо «Континент» як «ще одну спробу влади змусити замовчати дві радіостанції, відомі своєю критикою вищих чиновників»...

Правозахисна журналістська організація «Репортери без кордонів» розцінює закриття радіо «Континент» як «ще одну спробу влади змусити замовчати дві радіостанції, відомі своєю критикою вищих чиновників».

Як повідомив у п’ятницю Інститут масової інформації, «Репортери» стурбовані тим, що «Континент» «відрізали від ефіру саме тоді, коли дирекція «Континенту» вирішила «надати притулок» іншому переслідуваному радіо — «Радіо Свобода/Вільна Європа».

ІМІ, «Репортери без кордонів» заявляють про свою стурбованість станом свободи слова в Україні саме напередодні президентських виборів. Ще 13 лютого «Репортери» та ІМІ заявляли: «Витіснення «Радіо Вільна Європа» — це дуже погана ознака того, що відбувається зі свободою слова в Україні».

«Репортери без кордонів» вимагають від влади не чинити перешкод транслюванню радіо «Континент», доки Європейський суд з прав людини не винесе свого рішення з судового спору між владою і радіостанцією.

Як повідомлялося, 3 березня мовлення «Континенту» було перервано, а радіопередавач конфісковано. За даними представників радіостанції, під час конфіскації радіопередавача було пред’явлене розпорядження про усунення порушень законодавства у сфері використання радіочастот.

Радіо «Континент» здійснювало мовлення на хвилі 100,9 FM, ретранслюючи передачі радіостанцій Бі-бі-сі, «Голос Америки», «Німецька хвиля». У 2001—2002 роках у «Континенту» виникали проблеми з владою щодо ліцензії на право мовлення на частоті 100,9 FM. У квітні 2001 року Нацрада з телерадіомовлення України позбавила радіостанцію «Континент» ліцензії на право мовлення на частоті 100,9 FM. «Континент» оскаржив це рішення в суді, але суди кількох інстанцій так і не ухвалили остаточного рішення за позовом. 27 червня 2002 року директор «Континенту» Сергій Шолох звернувся до Європейського суду з прав людини із заявою про порушення державними органами України статей «Європейської конвенції з прав людини».