UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прокурор Києва: На незаконні рішення Київради 1 жовтня ми відреагували першими

Прокуратура Києва першою відреагувала на незаконні рішення про виділення земельних ділянок в столиці, ухвалені на скандальній сесії Київради 1 жовтня 2007 року, і винесла протест на більшість із них...

Прокуратура Києва першою відреагувала на незаконні рішення про виділення земельних ділянок в столиці, ухвалені на скандальній сесії Київради 1 жовтня 2007 року, і винесла протест на більшість із них. Про це в інтерв’ю «ДТ» заявив прокурор Києва Євген Блажівський.

«Прокуратура винесла свій протест на більшість рішень сесії Київради 1 жовтня (стосовно 1 700 га землі)», — заявив прокурор, наголосивши: «На сесію 1 жовтня ми відреагували першими! До заяв Кличка та преси».

Він також повідомив, що прокуратура наклала арешти й на інші гучні земельні рішення. «З ними ми проходимо суди вже не першої інстанції. У тому числі дійшли й до Верховного суду. Схема така — депутати традиційно накладають вето на наш протест, а ми йдемо в суд», — підкреслив Блажівський.

На підтвердження своїх слів прокурор надав редакції «ДТ» низку документів по таких рішеннях, які стосуються, зокрема, виділення земель ТОВ «Рібальський рай», обслуговуючому кооперативу житлового кооперативу «Пріладобудівник», ТОВ «Науково-віробніча фірма «Укрінвестбуд», а також щодо звуження територій заповідника «Жуків острів» до 196 гектарів.

Разом з тим, за його словами, більшість рішень сесій про землевідведення, а також узгодження і дозволи виписані грамотно і юридично вивірені.

«У столичній адміністрації працює блискуча команда юристів. Складається ситуація, коли все начебто законно, а по суті…» — визнав прокурор, додавши: «Тому так непросто виграти суд. Особливо коли порівняти можливості держави і фінансові м’язи великого бізнесу».

На думку Євгена Блажівського, для нормалізації ситуації з виділенням земель у Києві необхідні чіткі правила гри. «Аукціони. Розмежування земель. Генеральний план. Зонування територій. Виділення ділянок виключно з пакетом документів під конкретний інвестиційний проект. Ось тоді роль конкретного чиновника мінімізується. А в нинішніх умовах і тиснути ні на кого не треба», — відзначив він.

При цьому прокурор наголосив, що не отримував вказівок від мера Києва Леоніда Черновецького, а столичній прокуратурі не було виділено жодної земельної ділянки. На запитання, чи виділялися ділянки окремим прокурорам, він відповів: «Людського чинника ніхто не виключав у будь-якому статусі і в будь-якій посаді».

Блажівський також розкритикував пропозицію міністра внутрішніх справ Юрія Луценка щодо зміни схеми прокурорського нагляду, щодо передбачає надання прокуратурі права накладати арешт на землевідведення й порушувати кримінальну справу одразу після винесення протесту, не чекаючи на рішення суду. «Така схема сьогодні незаконна», — заявив Євген Блажівський, наголосивши, що у випадку її реалізації з’являться додаткові можливості для земельних рейдерів.

Докладніше читайте в інтерв’ю Інни Ведерникової з Євгеном Блажівським у свіжому номері «ДТ».