UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пілотний проект. Деталі і головне

Одеська область із приходом Саакашвілі стала пілотним проектом боротьби з корупцією і проведення реформ у країні. А призначення самого Саакашвілі, можна сказати, стало пілотним проектом президента країни. І тому сьогодні зрозуміло всім, що ставки надзвичайно високі як для Міхеіла Саакашвілі, так і для Петра Порошенка. Але прозорість дій і кулуарні домовленості - це дві несумісні лінії.І якщо вони перетнуться (або перетнулися), то перекреслять усе.

Автор: Ніна Перстньова

Місяць як Міхеіл Саакашвілі править Одеською областю. Надто малий термін, аби робити якісь висновки.

Але автор грузинських реформ узяв такий стрімкий темп, що всі чекають результату вже з перших днів його правління. До того ж - велике сподівання змін, як, власне, і великий страх провалу. Окремі проекти реалізувати можна. А ось зламати систему в одній окремо взятій області, та ще й одним махом, - це навряд чи вийде. Втім, доки триває ворожіння на кавовій гущі - "вийде-не вийде", доки проходять кадрові конкурси, Одеса, та й уся країна, стежить за численними зустрічами, заявами й переміщеннями нового губернатора, який нібито отримав карт-бланш від Петра Порошенка. Його кроки в лупу розглядають і противники, і прибічники, в яких уже з'явилися тривожні запитання до нового керівника області.

Цього тижня Міхеіл Саакашвілі спільно з міністром юстиції Павлом Петренком, мером Одеси Геннадієм Трухановим та директором міжнародної благодійної організації "Фонд Східна Європа" Віктором Ляхом підписали меморандум про співпрацю в наданні адміністративних послуг. Новий центр має розпочати роботу місяців через три-чотири. Це один із проектів, що його Саакашвілі обіцяв реалізувати найближчим часом. Але при цьому за кадром залишилося одна важлива деталь, яка, звісно ж, не пройшла повз увагу.

Презентація проекту відбувалася у приміщенні "Платинум банку". Там і планується відкрити майбутній Будинок юстиції, як його назвав Саакашвілі. Звісно, це не могло не викликати запитань. Тим більше що раніше для цих потреб призначалося приміщення видавництва "Чорномор'я". І на його ремонт з обласного бюджету було виділено близько
27 млн грн.

Певна річ, будівля банку на проспекті Шевченка із зеленим садом та просторим холом, та ще й поруч із обласною держадміністрацією, значно респектабельніша, ніж приміщення на Черемушках. Але яка ціна питання? На яких умовах банк надає свої зали, і на який термін?

Річ у тому, що цей будинок (недобудований у радянські роки Будинок політпросвіти був проданий банку "Україна", а після його банкрутства відвойований обласною радою) є власністю "Фінбанку", який недавно передав його "Платинум банку". Обидві ці фінансові установи, як відомо, у банківському середовищі пов'язують із іменами одеських бізнесменів Бориса Кауфмана та Олександра Грановського, яких давно охрестили банкірами Сім'ї Януковича. Хоча глава наглядової ради "Платинум банку" в одному зі своїх інтерв'ю у ЗМІ підкреслював, що Кауфман і Грановський не причетні до їхнього банку. Тим часом, як відомо, вкладників "Фінбанку" перевели у "Платинум банк". Отож, вищезгадані одеські бізнесмени є і власниками одеського аеропорту, який потрапив у поле зору Міхеіла Саакашвілі відразу ж по прильоті в Одесу. Нагадаємо: спочатку новопризначеного очільника області обурили високі ціни на авіаквитки, а потім - і занадто тривала реконструкція.

Ще 2011-го місто передало аеропорт у приватні руки. Інвестори мали давно знайти кошти на реконструкцію злітно-посадкової смуги та побудувати сучасний пасажирський комплекс. Спочатку вони обіцяли здати його на кінець 2013 р., потім - на кінець 2014-го, тепер обіцяють на кінець 2015-го. А доки ведуться роботи, вони експлуатують прибутковий одеський аеропорт і, як запевняють місцеві депутати, за рахунок його доходів сяк-так проводять реконструкцію. Одеська міськрада, що отримала за майно аеропорту 25-відсоткову частку в новому підприємстві, взялася через суд добиватися розірвання договору з інвестором, оскільки той не платить містові дивідендів і не виконує в повному обсязі взятих на себе зобов'язань.

Міхеіл Саакашвілі різко висловився на адресу і інвесторів, і мерії, яка спочатку схвалила передачу аеропорту в приватні руки, а потім стала судитися з ними, замість того щоб скасувати своє рішення. "Бо всі мають частку", - обурився Саакашвілі. Але після зустрічі з новими власниками його риторика змінилася. Губернатор повідомив, що інвестори пообіцяли ударними темпами завершити будівництво нового терміналу. А коли ні, то область знайде інший майданчик під Одесою для побудови сучасного аеропорту.

Одне слово, мерія зі своїми позовними вимогами опинилася сьогодні в цікавому становищі. Втім, Геннадій Труханов не бачить тут ніяких суперечностей і в коментарі DT.UA запевнив, що міськрада продовжуватиме через суд добиватися заміни пунктів договору. "Вимоги губернатора - у стислі терміни добудувати термінал і знайти гроші на злітно-посадкову смугу. Наші позовні вимоги цьому не суперечать. Ми не згодні з розподілом часток між містом та інвестором, не згодні із заниженою оцінкою майна аеропорту, переданого інвесторові, та з низкою інших моментів. Вони мають бути переглянуті. При цьому не йдеться про заміну інвестора. Вони сьогодні не стоять до нас у черзі. Але місто хоче знати цифри. Скільки й на що витрачено? І де дивіденди міста? І ще - досі так і немає однозначної відповіді, чи знайшов інвестор, як обіцяв, гроші на злітно-посадкову смугу".

А ось колишній губернатор Ігор Палиця більш прямолінійний. Коли судове засідання за позовом мерії, призначене на 18 червня, перенесли, він на своїй сторінці у Facebook звернувся до Саакашвілі з проханням втрутитися в процес і допомогти повернути аеропорт у власність міста.

Палиця розповів, як до нього (в бутність губернатором) приходив один із власників аеропорту й пропонував хабар. Це сталося після того, як Геннадій Труханов (не дочекавшись допомоги від прокуратури) звернувся в суд із вимогою розірвати договір з інвестором. Сам же Палиця звертався з листом до Генпрокуратури з проханням втрутитися й допомогти повернути аеропорт у комунальну власність. Але прокуратура усунулася від вирішення цієї проблеми. Дехто таку поведінку стражів закону пов'язував тоді з нічним візитом Кауфмана в адміністрацію президента ще влітку минулого року.

Тож колишній губернатор повідав, що за рішення Одеської міськради на користь інвесторів тодішній мер Одеси Олексій Костусєв отримав квартиру вартістю 7 млн дол. Про цю "подачку" йому повідомив сам хабародавець, який дав зрозуміти Палиці, що, одержуючи від роботи аеропорту 10 млн дол. прибутку на рік, інвестори знайдуть можливість зберегти аеропорт у своїх руках. "Не хотілося б думати, що готовність власників аеропорту віддати частину свого дорогезного приміщення банку під новий центр адмінпослуг може якось перешкодити громаді повернути вкрадене в період правління Януковича", - підсумував Палиця. Чи готовий Палиця виступити за повернення всього "вкраденого в період правління Януковича" - велике питання. Та й до самого Саакашвілі екс-губернатор із партнерами ставляться з підкресленим упередженням. Але з аеропортом і справді є проблема…

На прохання автора цих рядків прокоментувати ситуацію з будівлею банку помічниця Саакашвілі п. Маріко заявила, що на цей момент такої можливості немає. А що стосується проблем аеропорту, то про деталі можна буде говорити максимум через місяць.

Після конфлікту між губернатором Одещини і головою Державіаслужби, що прогримів на всю країну, історія з одеським аеропортом, як відомо, мала своє продовження. Ситуація там виявилася значно складнішою, ніж думалося губернаторові спочатку. І вона не обмежується тільки проблемами реконструкції. Після того, як стало зрозуміло, що авіапаливо в одеському аеропорту значно дорожче, ніж деінде, і що монополісти тримають у своїх руках усе наземне обслуговування літаків, Саакашвілі попросив СБУ зайнятися цим питанням упритул, аби дати можливість зайти в аеропорт іншим компаніям, що дозволить знизити ціни на авіаквитки.

Одеська область із приходом Саакашвілі стала пілотним проектом боротьби з корупцією і проведення реформ у країні. А призначення самого Саакашвілі, можна сказати, стало пілотним проектом президента країни. І тому сьогодні зрозуміло всім, що ставки надзвичайно високі як для Міхеіла Саакашвілі, так і для Петра Порошенка. Але прозорість дій і кулуарні домовленості - це дві несумісні лінії.І якщо вони перетнуться (або перетнулися), то перекреслять усе.