UA / RU
Підтримати ZN.ua

ПЕРШІ АКЦЕНТИ

Виступаючи на церемонії з нагоди представлення нового генпрокурора, Г.Васильєв подякував Президентові й парламенту за довіру...

Виступаючи на церемонії з нагоди представлення нового генпрокурора, Г.Васильєв подякував Президентові й парламенту за довіру. Новий генпрокурор відзначив, що нині в Україні «складний час», оскільки «є багато політиків, котрі намагаються поставити собі на службу правоохоронну систему». «...Намагаються зробити правоохоронців слухняними і, виходячи з цього, я вважаю головним на сьогоднішній день — протистояти таким діям», — сказав він. «У державі повинен панувати тільки закон. А в нього на службі, а не в політиків, потрібні люди, віддані своїй справі», — наголосив Г.Васильєв.

Новий генеральний прокурор України Геннадій Васильєв виступає проти позбавлення найближчим часом органів прокуратури права вести досудове слідство.

«На цьому етапі не повинно виникати питань про позбавлення органів прокуратури повноважень розслідувати актуальні справи», — сказав Г.Васильєв, виступаючи на науково-практичній конференції в Генпрокуратурі.

Він мотивував свою позицію тим, що інші правоохоронні органи не готові сьогодні розслідувати справи, які веде Генпрокуратура. За його словами, це пов’язано з проблемами організаційного, кадрового та фінансового забезпечення.

Г.Васильєв також наголосив, що розслідування кримінальних справ як частину карного переслідування в усьому світі визнано функцією органів прокуратури.

Відповідно до Конституції України, органи прокуратури здійснюють нагляд за дотриманням законодавства органами, які проводять дізнання й оперативно-розшукову діяльність, а також підтримують обвинувачення в суді. Водночас, відповідно до перехідних положень Конституції, що нині втратили чинність, за органами прокуратури було залишено право на проведення досудового слідства. Після ухвалення нового Кримінального процесуального кодексу й закону про прокуратуру право проводити слідство мало бути передане від прокуратури іншим правоохоронним органам. При цьому в українському законодавстві не визначено граничних термінів проведення реформи системи прокуратури.