UA / RU
Підтримати ZN.ua

ОБРАХУВАННЯ ПО-ПАРЛАМЕНТСЬКОМУ ПОРОШЕНКА «РУБАЮТЬ» — ДО ВІННИЦІ ГРОШІ НЕ ДОЛІТАЮТЬ

Схоже, стає вже прикметою: якщо в парламенті бюджетні пристрасті —йдеться про ПДВ або про Вінницю. Чому скромний обласний центр уже вкотре потрапляє в епіцентр таких розглядів, довго гадати не доводиться...

Автор: Тетяна Пархомчук

Схоже, стає вже прикметою: якщо в парламенті бюджетні пристрасті —йдеться про ПДВ або про Вінницю. Чому скромний обласний центр уже вкотре потрапляє в епіцентр таких розглядів, довго гадати не доводиться. Не без «везіння», звісно, але головне — Петро Олексійович Порошенко — депутат Верховної Ради від Вінниці. Коли він очолив у парламенті «найбільш хлібний» бюджетний комітет, електорат дуже зрадів. Але, як виявилося, місту від цього поки що більше прикрощів, ніж здобутків.

Чуємо «Вінниця» — розуміємо «Порошенко»

Останньою «накладкою» стали 6,2 млн. грн. міжбюджетних трансфертів для Вінниці, пропущених Мінфіном при формуванні держбюджету-2004. Утім, уряд помилку визнав, і законопроект про дотацію вирівнювання бюджету Вінниці за рахунок зменшення витрат на обслуговування зовнішнього державного боргу на відповідну суму вже двічі виносили на розгляд Верховної Ради. Природно (чи на жаль?), за подання Порошенка.

Уперше парламент зобразив місту замість грошей щось інше напередодні Нового року. Тоді це ще можна було вважати випадковістю. Все ж у порядку денному «голосувального» четверга питання опинилося останнім — вже о 18.16, коли частина депутатів, за шкільною звичкою, рвонула з портфелями і мобілками на вихід, а інша влаштувала «політреформне» стовпотворіння біля президії. «Що ви хочете? Іде голосування, голосуйте, будь ласка, — протестував спікер. — Ну що я можу зробити, ви бачите що, ну що я можу зробити... Рішення не прийнято. Вечірнє... Та я ж по Вінниці це ставив. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим...» Комедія, та й годі.

Нинішнього року події скидаються вже на трагедію абсурду. Наприклад, у лютому злощасне питання тричі ставили на голосування, але воно так і не набрало необхідної кількості голосів.

Спікер був шокований уже вдруге: «Шановні колеги, в чому провина жителів Вінниці, що в бюджеті допущена технічна помилка?.. Тут немає жодної політики, є просто пропозиція виправити цю помилку».

Проте голосування «щодо Вінниці» стало політичним, бо асоціювалося з голосуванням «щодо Порошенка». Підтримали його тільки фракції опозиції. Проігнорувала більшість (крім традиційно небайдужої до Вінниччини НДП) разом із... комуністами. І такий альянс не дивує.

Нагадаю, перший «бюджетний скандал» почався з обвинувачень Порошенка в тому, що він нібито «намалював» зайву суму грошей на потреби рідного вінницького округу. А одним зі «слідчих» був саме лідер Компартії Петро Симоненко. Після чого парламентарії, яким не чужі ревнощі та підозрілість, донині нервово реагують на слова «Вінниця» і «додати грошей».

Тоді фактів можливої фальсифікації бюджету, як і якихось несанкціонованих змін, не виявили. Глава бюджетного комітету залишився білим і пухнастим, а головне — з портфелем. Але багато хто, як і раніше, намагається «піти» Петра Олексійовича й продовжує голосувати проти будь-яких його ініціатив. Включно з «вінницькими».

І якщо торік Вінниця жодних додаткових мільйонів із бюджету просто не отримала, то нинішнього року — ще й без своїх залишилася.

Земляк земляка «любить» здалека

«Старого Митрофановича в селі не любили: у 1923 році він розбив пляшку горілки...»

Витрати державного бюджету на 2004 рік затверджені в розмірі 64,19 млрд. грн. Шість мільйонів на такому тлі — взагалі «не гроші». Інша річ для бюджету Вінниці, що становить якихось 193,2 млн. грн. Міський голова Олександр Домбровський за таких фінансових перспектив не виключає навіть оптимізації бюджетної сфери (читай — скорочення).

Тим часом цих недоданих (а точніше, вилучених із доходів) грошей місту вистачило б, наприклад, на безплатне харчування школярів, утримання міської міліції, охорону довкілля і фізкультуру зі спортом, разом узяті, впродовж року. Це вся сума житлових субсидій і повної ліквідації ветеранських черг на пільгове протезування зубів. Агов, комуністи та інші депутати, які кровно ображаються на оприлюднення результатів свого контакту з кнопками «Ради».

Ця епопея, серед іншого, спонукає замислитися ще над одним питанням — а навіщо пересічний електорат взагалі обирає депутатів? Для законодавчої, так би мовити, роботи? Чи ж для облаштування їхнього власного майбутнього?

Як-не-як регіон у парламенті представляють 14 депутатів, котрі навіть згуртувалися в міжфракційне об’єднання «Вінниччина». Щоб у такий спосіб не тільки лобіювати окремі галузі або підприємства, а й спільно обстоювати фінансові інтереси області в цілому та Вінниці зокрема. Так заявлялося.

Ось і перед останнім голосуванням Анатолій Матвієнко благав своїх колег проголосувати «від імені всіх депутатів Вінниччини».

— Тут немає жодної політики. Сьогодні бюджет Вінниці не може забезпечити елементарних потреб. Я звертаюся до фракції комуністів, я розумію, що є політичні розбіжності. Але не винні сьогодні жителі міста...

Авжеж. Матвієнко помилився навіть у підтримці з боку всіх вінницьких депутатів. Але голосували члени фракцій комуністів, СДПУ(о), «Народовладдя» і «Регіони України». Один із тамтешніх земляків згодом зробив великі очі. Мовляв, не знав про зміст законопроекту. Та й мер, мовляв, особисто не звертався до мене по підтримку. Інший заявив, що такі помилки торкнулися й інших міст, отже, потрібно голосувати пакетом за всіх, а не робити політичний піар лише на Вінниці. Ось я, мовляв, і не голосував проти — «я просто не голосував».

До речі, мер міста Олександр Домбровський підтвердив «ДТ», що ця заминка свідчить саме про «певне політичне протистояння у Верховній Раді». Що підтвердив і помічник ще одного депутата-земляка, який шепнув по секрету, виправдовуючи патрона, буцімто в них просто відібрали картки перед голосуванням. Щоб, так би мовити, нічого не торкали руками, як китайські космонавти...

А не віддати — несила? Ви що, забули вже, звідки взялися, хто вас вибирав і для чого? Про всяк випадок нагадаємо: за правилами державного устрою, депутатів обирають громадяни. Ще й виділяють їм на утримання гроші з власних доходів. Мовляв, представляйте в парламенті наші інтереси й не дозволяйте Президентові з урядом приймати невигідні для народу рішення.

Але деякі наші депутати про інтереси громадян, які їх обрали, у світлі політичної реформи, схоже, забули. Тепер вони більше керманичів своїх майбутніх партсписків представляють, їхні інтереси.

Еге ж. Подивимося, як місто над Бугом за вас тепер хоч 1% голосів нашкребе. Бо після енного провалу «вінницького питання» Петро Порошенко назвав те, що відбувається, просто знущанням над 400 тисячами жителів Вінниці.

— Через технічну помилку Міністерства фінансів та уряду місту недоплатили з державного бюджету понад шість мільйонів. Це заробітна плата лікарів, учителів, ваших виборців, які голосували за ваші партії і яких сьогодні ви цим голосуванням зрадили...

Що, звісно, одразу ж довів і до відома цих 400 тисяч. Із комуністичним та іншими привітами.

До речі, напруженість доходної частини міського бюджету вже позначилася на виплаті зарплат бюджетникам. Мерії довелося взяти 9 млн. грн. короткострокової позики у Держказначейства. А злощасні 6 млн. тим часом знову на підході до голосування. Тепер уже в пакеті з іншими змінами до Закону «Про Державний бюджет України на 2004 рік». Єдине, що бентежить, — їх автор — знову Порошенко.