UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Нафтогаз» має намір документально зафіксувати нестягування «Газпромом» штрафних санкцій за недобір газу

Наступного тижня делегація НАК «Нафтогаз України» відвідає Москву з пропозицією підписати доповнення до контракту з «Газпромом», укладеному між двома компаніями в січні 2009 року.

Наступного тижня делегація НАК «Нафтогаз України» відвідає Москву з пропозицією підписати доповнення до контракту з «Газпромом», укладеному між двома компаніями в січні 2009 року. Зокрема, мова йтиме про нестягування штрафних санкцій за недібраний українською стороною законтрактований газ, про визначення мінімального обсягу транзиту російського газу по території України, а також про закупівлю Україною 33,75 млрд кубометрів газу наступного року.

Про це «Дзеркалу тижня» повідомив перший заступник НАК «Нафтогаз України» Ігор Діденко.

«Згідно із контрактами, доповнення є невіддільною частиною документа. Досвід є: кілька доповнень ми вже підписали. Таким самим чином ми маємо намір формалізувати і закріпити домовленості, досягнуті між прем’єрами України і Росії», — пояснив він.

Заступник голови НАК уточнив, що з метою юридичного закріплення домовленостей Юлії Тимошенко і Володимира Путіна, українська сторона має намір документально зафіксувати нестягування «Газпромом» штрафних санкцій, а також має намір внести пропозицію про прийняття доповнення до контракту про погодження обсягів купованого НАК «Нафтогаз» у «Газпрому» газу на кожен конкретний рік. «У Москві є розуміння необхідності цієї зміни, продиктованої світовою кризою», — відзначив Діденко.

Цього року «Нафтогаз» купить у «Газпрому» близько 32 млрд кубометрів газу. Наступного, за словами Ігоря Діденка, Україна має намір запросити «33,75 млрд кубометрів із тим, щоб мати можливість, у разі продовження кризи, використати 27 млрд».

Останнє число стало сумою сукупності заявок, які надійшли від державного і приватного секторів на 2010 рік. «Ці цифри красномовно демонструють силу удару кризи по нашій економіці: за нинішній і наступний рік ми можемо спожити майже стільки ж газу, скільки Україна використала у 2008-му», — наголосив Діденко.

Крім того, за його словами, українська сторона планує підписати доповнення про визначення мінімального обсягу транзиту російського газу по території України шляхом підсумовування мінімальних обсягів поставок газу «Газпромом» у країни Європи.

«Сенс доповнення не у встановленні штрафних санкцій за недопрокачаний газ. Проте НАК зобов’язаний розрахувати свої транзитні потужності і свій бюджет, і для цього має бути відомий гарантований обсяг прокачування транзитного російського газу. Сподіваюся, переговори дадуть можливість підписати доповнення до контракту, яке фіксує цей підхід», — пояснив Діденко.

Докладніше читайте у статті Юлії Мостової «Обережно: обійми відкриваються!» у свіжому номері «ДТ».