UA / RU
Підтримати ZN.ua

МУКАЧІВСЬКІ ВИБОРИ: ВІД РОЗГУБЛЕНОСТІ ДО ВЗЯТТЯ ІНІЦІАТИВИ

Передвиборна кампанія в Мукачевому повільно, але невблаганно набирає обертів. За півтора місяця до виборів сторони визначилися з кандидатами й починають випробовувати одне на одному прийоми тактичної боротьби...

Автор: Володимир Мартин

Передвиборна кампанія в Мукачевому повільно, але невблаганно набирає обертів. За півтора місяця до виборів сторони визначилися з кандидатами й починають випробовувати одне на одному прийоми тактичної боротьби. Головні супротивники зараз фактично помінялися місцями — СДПУ(о), яка ще недавно нещадно критикувала мукачівську владу, тепер переконує, що соціально-політична та економічна ситуація в місті стабільна й процвітаюча, а «Наша Україна» намагається довести протилежне. У позиційному протистоянні, що триває вже третій місяць, обласна влада повільно, але так само невблаганно починає втрачати ініціативу.

Початок мукачівської епопеї СДПУ(о) був стрімким і багатообіцяючим. Усього за кілька тижнів обласна влада спромоглася захопити в невеликому райцентрі всі стратегічні «висоти». По-перше, вона встановила в мерії свою виконавчу вертикаль. Заступниками виконувача обов’язків міського голови Мирослава Опачка (котрого на цю посаду призначив Президент) стали нові люди, підібрані головним кандидатом від влади на майбутніх виборах, заступником голови облради Ернестом Нусером. Більшість із них не є членами СДПУ(о) і вважаються в Мукачевому цілком шанованими й авторитетними людьми. Головна їхня проблема (так само, як і Е.Нусера) у тому, що СДПУ(о) має особливість перетворювати шанованих і авторитетних людей на одіозних осіб, а своїх опонентів, навіть якщо вони нічим особливим не вирізняються, — на всенародних улюбленців.

По-друге, обласна влада створила (як стверджують «нашоукраїнці», шляхом підкупу й шаленого тиску з боку силових структур) свою більшість у міській раді. А та, не гаючи часу, виконала своє головне призначення — розпустила «нашоукраїнську» територіальну виборчу комісію і призначила на її місце «проесдеківську».

Серед останніх ініціатив СДПУ(о) — приїзд у Мукачеве представника Вищої ради юстиції з пропозицією реорганізації судової системи. Мукачівський міськсуд на минулорічних виборах приймав рішення, вигідні «Нашій Україні», тому вважається останнім «адмінресурсним» важелем блоку В.Ющенка в Мукачевому.

Натиск СДПУ(о), що за своєю масштабністю нагадував «бліцкриг», був настільки енергійним і навальним, що двоє колишніх заступників мера подали в посольство США заяви з проханнями надати політичний притулок у цій країні через політичні переслідування.

Паралельно із захопленням влади СДПУ(о) розгорнула справжню боротьбу за симпатії мукачівців. Президент підписав ряд доручень різним міністерствам і відомствам, що стосуються, цитуємо «...забезпечення конституційних прав громадян та нормалізації життєдіяльності Мукачевого». Доручення передбачає в стислі строки реконструювати захисні протипаводкові споруди, модернізувати житлово-комунальне господарство, розширити мікрокредитування суб’єктів малого підприємництва, виділити кошти на житло для військовослужбовців та учасників бойових дій, оновити міліцейський автопарк, комп’ютеризувати школи, розширити мережу телефонного зв’язку, реконструювати стадіон і т.д., і т.п. Таким чином влада намагається довести власну дієздатність і хоч якось згладити попередні грубі дії в очах потенційних виборців.

Цими тижнями Мукачеве дійсно нагадує величезний будівельний майданчик — у багатоповерхівках, що роками не опалювалися, замінюють тепломережі, ремонтуються дахи, фарбуються під’їзди, увечері міські вулиці освітлені... Однак навіть такі добрі наміри реалізуються спотвореними методами. На виконання указу губернатор збирає кошти з інших районів області, у тому числі гірських, традиційно бідних, які мають безліч своїх невирішених проблем.

Перші тижні правління СДПУ(о) в Мукачевому «Наша Україна» виглядала розгубленою. Через відсутність активних дій з її боку в області навіть заговорили про переговори мукачівських опозиціонерів із Партією регіонів. Тим не менш, згодом стало зрозуміло, що на більшість ходів СДПУ(о) опозиція знайшла адекватну відповідь, а в деяких питаннях навіть перехопила ініціативу.

По-перше, «НУ» встигла старим складом тервиборчкому призначити повторні вибори на 18 квітня (влада планувала залишити в. о. міського голови аж до президентських виборів, однак Е.Нусер переконав губернатора погодитися на квітень).

По-друге, «нашоукраїнці» висунули зі свого боку аж трьох кандидатів — переможця минулорічних виборів Василя Петьовку, його першого заступника по мерії Золтана Лендєла та народного депутата України, керівника обласного штабу «Нашої України» Віктора Балогу. Саме третій є основним і найбільш незручним суперником для СДПУ(о). У березні 2002 року В.Балога і Е.Нусер уже конкурували на виборах мера Мукачевого, і тоді з величезним відривом переміг В.Балога (він одночасно виграв і в мажоритарному окрузі, після чого обрав роботу у Верховній Раді). Авторитет В.Балоги в місті вважається незаперечним, незважаючи на його численні мінуси, пов’язані з використанням адмінресурсу (В.Балога — екс-губернатор Закарпаття) в інтересах своєї комерційної структури «Барва». Натомість імідж Е.Нусера завдяки співпраці з СДПУ(о) за останні півтора року не те що не покращився, а добряче постраждав. Днями в інтерв’ю місцевому телебаченню В.Балога заявив, що у випадку перемоги залишиться на постійній основі в Мукачевому. Ці слова навряд чи варто сприймати буквально, адже виграти неминучі в такому випадку повторні парламентські вибори по Мукачівському мажоритарному округу, до якого входить частина Ужгородського району, представнику «Нашої України» буде набагато важче. Однак тактичне завдання заява нардепа виконала — те, що більшість мукачівців на виборах мера підтримають саме його, навряд чи в когось викликає сумнів.

Останньою суттєвою перемогою «НУ» став минулотижневий вердикт Ужгородського суду, який визнав недійсним рішення Мукачівської міськради про розпуск старої й створення нової територіальної виборчої комісії. Рішення суду не викликає подиву, хоча Закон про вибори чітко вказує, що повторні вибори проводяться старими виборчими комісіями, по попередніх виборчих округах, виборчих дільницях та за старими списками виборців. Дивує інше: як влада, знаючи про це, пішла на таке відверте порушення закону. На склад територіальної та дільничних виборчкомів (які готувалися під «нашоукраїнського» кандидата і своє призначення під час минулих виборів виконали «на відмінно») «есдекам» дійсно слід було впливати, але не тепер, а минулого року під час їх створення. І для цього СДПУ(о) мала всі необхідні важелі. Натомість ті події влада проґавила, наївно сподіваючись, що зніме В.Петьовку через суд, а спохопилася лише тепер, коли вже пізно. Заміною ТВК СДПУ(о) фактично сама загнала себе в глухий кут, вибратися з якого буде нелегко.

Не зовсім адекватною є й поведінка Е.Нусера, котрий обрав тактику мовчання. З огляду на медіа-ресурс «Нашої України» (який у Мукачевому набагато потужніший від провладного) така тактика ніяк не йде йому на користь. Зате замість Е.Нусера з усіх сил стараються губернатор та силові структури, які чи не щотижня звітують про кількість порушених відносно мукачівських «нашоукраїнців» кримінальних справ. Деякі з них містять дуже серйозні звинувачення: фінансові зловживання колишньої мерії, продаж земельних ділянок та комунального майна за ціною, значно нижчою від експертної оцінки, приватизація дружинами В.Балоги та В.Петьовки об’єктів історичної та культурної спадщини, ухиляння комерційною структурою, засновниками якої є дружини мукачівських «нашоукраїнців», від сплати податків у особливо великих розмірах і т. д. і т. п. Однак сумнівно, що передвиборче кримінальне переслідування матиме ефект, на який розраховує СДПУ(о). Надто вже одіозною є сила, що стоїть за ним. До того ж, інтернет-видання та обласні ЗМІ неодноразово писали про відверту співпрацю з криміналітетом самого губернатора.

Чи поміняє передвиборча кампанія своє поки що спокійне русло, стане видно найближчими тижнями. Аналіз попередніх подій вказує, що чогось нового від обох сторін навряд чи варто сподіватися.

СДПУ(о), як і минулого року, робитиме ставку на зняття конкурентів через суд та тиск із боку силовиків (складається враження, що по-іншому ця партія просто не вміє вигравати). До речі, кажуть, що губернатор уже примусив своїх заступників (а також керівників силових структур області) написати заяви про звільнення за власним бажанням, яким дадуть хід у випадку програшу Е.Нусера. У відповідь на це опозиційна преса пише, що про персональну відповідальність за результати виборів попереджений сам губернатор. Ще однієї поразки провладного кандидата Київ йому не пробачить.

«Наша Україна» зі свого боку намагатиметься мінімізувати владний адмінресурс залученням якомога більшої кількості спостерігачів. З огляду на те, що мукачівська епопея завдяки СДПУ(о) стала подією не лише загальноукраїнського масштабу, а отримала резонанс навіть у ПАРЄ, використати «технологічні штучки» на кшталт зняття конкурентів через суд чи зрив виборів, буде набагато важче, ніж минулоріч. Якщо ж чогось принципово нового влада до 18 квітня не придумає, другий «штурм» Мукачевого закінчиться для СДПУ(о) так само, як «бліцкриг».