UA / RU
Підтримати ZN.ua

Луценко: Секретаріат президента веде в АРК небезпечну політику

Політика, котру проводить секретаріат президента і його керівник Віктор Балога щодо Автономної Р...

Політика, котру проводить секретаріат президента і його керівник Віктор Балога щодо Автономної Республіки Крим, є недалекоглядною і небезпечною для України, заявив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко в інтерв’ю «Дзеркалу тижня».

«Мені відомо про план дестабілізації ситуації на півострові, що носить умовну назву «300 спартанців». Він розроблений консультантом президентського секретаріату і передбачає організацію провокацій, спрямованих проти Чорноморського флоту, — повідомив Юрій Луценко. — Сподіваюся, що ця брудна базгранина так і залишиться на папері».

Голова МВС також різко розкритикував «політику заспокоєння сепаратистів», яку, на його думку, проводить глава президентського секретаріату Віктор Балога.

«Пан Балога проводить небезпечну політику умиротворення сепаратистів, підсовуючи президентові указ про нагородження спікера кримського парламенту і блокування призначення повноцінного начальника кримської міліції», — підкреслив Луценко.

На його думку, у такий спосіб секретаріат президента України стимулює сепаратистські сили в АРК на подальші недружні кроки стосовно Києва.

«Результати такої політики в наявності: кримський парламент практично визнав незалежність Абхазії й Південної Осетії, — констатував міністр. — Що робитиме центральна влада, якщо Верховна Рада АРК, яка має, до речі, повноваження в особливих випадках створювати Раду оборони Криму, ухвалить аналогічну сепаратистську відозву?»

Ще одним чинником, здатним викликати дестабілізацію в Криму, Луценко вважає можливі наслідки виконання судових рішень про примусове вилучення у кримських татар незаконно зайнятих земельних ділянок.

«Днями із РНБОУ надходить лист, у якому міститься вимога — виконати відповідне рішення суду негайно. З юридичної точки зору, це необхідно робити, з політичної — це чисте безумство. Кожному видно, що за цим буде», — відзначив голова МВС.

Докладніше читайте в інтерв’ю Сергія Рахманіна з Юрієм Луценком у свіжому номері «ДТ».