UA / RU
Підтримати ZN.ua

Куйбіда: Забезпечити достатні надходження в місцеві бюджети можна лише укрупнивши райони

Забезпечити достатні надходження в місцеві бюджети можна лише шляхом укрупнення районів та створення на їх базі дієздатних територіальних громад, на зразок польських гмін...

Забезпечити достатні надходження в місцеві бюджети можна лише шляхом укрупнення районів та створення на їх базі дієздатних територіальних громад, на зразок польських гмін. Про це заявив в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда.

За його словами, бюджети місцевих органів самоврядування формуються за неправильним принципом. Міністр зазначив, що наразі в Україні 29,5 тис. населених пунктів, які об’єднані в 11,5 тис. рад, відтак існує 12 тис. бюджетів. При цьому близько 40% — це ради з кількістю населення до 500 осіб, 35% — з кількістю населення від 500 до 1000 осіб.

«За такої кількості мешканців неможливо забезпечити достатні надходження, щоб місцева скарбниця була спроможна утримувати всю соціальну інфраструктуру і мати ще й бюджет розвитку. Лише громада кількістю понад 5 тис. осіб спроможна забезпечити наповнення бюджету розвитку. Якщо ж у територіальній громаді менше 2 тис. осіб, то вона не здатна утримувати ні школи, ні ФАПу, ні дитячого садочка», — переконаний Куйбіда.

На його думку вирішити цю проблему можна шляхом створення територіальних громад, на зразок польських гмін, які матимуть велику територіальну й фінансову основу для розвитку.

«Під територіальною основою мається на увазі земля. За неї не тільки стягують плату, яка є джерелом наповнення бюджету. Земля є цінним ресурсом для розвитку громади. Наявність цього ресурсу та генеральних планів територіальних громад дає змогу усвідомлено розвивати відповідну громаду, планувати розвиток, розуміючи, де будуватимуться житлові будинки, де будуть сільськогосподарські угіддя, а де — промислова зона. Якщо громада це все спланує, то матиме всі можливості розвивати село», — пояснив Куйбіда.

За словами міністра, у разі формування українського аналогу гмін громада зможе стягувати й земельний податок, й орендні платежі. При цьому чим більше у громади власної землі, тим більше площ можна здавати в оренду й отримувати надходження до бюджету.

«Доки цього не буде, територіальні громади змушені очікувати субвенцій з бюджету. Фактично сьогодні ми маємо декларативне місцеве самоврядування, і 70% місцевих громад на 95% залежать від державного бюджету», — зазначив Куйбіда.

Докладніше читайте в інтерв’ю Ореста Сохара з Василем Куйбідою у свіжому номері «ДТ».