UA / RU
Підтримати ZN.ua

КРУ: в діяльності «Нафтогазу» безліч порушень

За останні два роки в діяльності НАК «Нафтогаз України» зафіксовано масштабні порушення. Про це 26 ...

За останні два роки в діяльності НАК «Нафтогаз України» зафіксовано масштабні порушення. Про це 26 жовтня розповів журналістам голова Головного контрольно-ревізійного управління Петро Андрєєв, повідомляють «Українські новини».

За словами голови ГоловКРУ, перевірки діяльності НАК ще не завершено, але навіть її попередні результати засвідчують значні зловживання.

«Цю компанію штучно вели до банкрутства», — повідомив Андрєєв.

Зокрема, за його словами, під час перевірки встановлено, що 2005 року «Нафтогаз України» надав позику компанії «Головпостач» для закупівлі 250 тис. тонн цукрової тростини з Бразилії. «Головпостач» доправила цукрову тростину до кордону й відмовилася від його ввезення, бо потрібно було сплатити 250 млн. ПДВ і ввізного мита», — сказав П.Андрєєв. Цей цукор передали до Державного резерву, при цьому платежів у бюджет не було зроблено, бо продукція, яку закладають у Держрезерв, звільняється від платежів. Потім Держрезерв передав цей цукор тій самій компанії «Головпостач», за ціною значно нижчою, ніж його купили.

Внаслідок цього, за словами голови КРУ, збитки держави від несплати мита і податків сягнули понад 300 млн. грн., а «Нафтогаз України» втратив 250 млн. гривень, які мав отримати при поверненні позики.

Крім того, перевірка виявила списання на збитки «Нафтогазу України» векселів за півтора року до терміну закінчення їхньої дії. «Природно, були занижені платежі за податками на прибуток, природно, усе це лягло на збитки компанії», — відзначив Андрєєв.

За словами голови, ГоловКРУ планує завершити перевірку НАК до 20 листопада, після чого її матеріали буде направлено до Генеральної прокуратури.

НАК «Нафтогаз України» є монополістом у транспортуванні газу транзитними газопроводами й нафти магістральними нафтопроводами, а також найбільшим видобувачем газу й нафти в Україні. 2005 рік «Нафтогаз України» закінчив із прибутком у 319 млн. грн.