UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конституційна криза допоможе децентралізувати владу?

Сьогоднішня конституційна криза – незалежно від того, як вона формально закінчиться, – може виявитися корисною для місцевого самоврядування в Україні, – зазначає експерт Асоціації міст України Юрій Ганущак.

Сьогоднішня конституційна криза – незалежно від того, як вона формально закінчиться, – може виявитися корисною для місцевого самоврядування в Україні. "Якщо політики найвищого рівня навчаться домовлятися між собою, їм легше буде сприйняти той факт, що і з органами самоврядування теж потрібно буде домовлятися як із рівнозначними партнерами", – зазначає експерт Асоціації міст України Юрій Ганущак.

Він констатує, що пострадянському політикуму «навіть на думку не спадає, що владою потрібно ділитися – і не тільки по горизонталі: у трикутнику президент-парламент-уряд, а й по вертикалі: держава-область-район-громада».

«І передані на нижчі рівні повноваження мають бути виключними та повними, що означатиме: держава може лише контролювати їх здійснення, а не намагатися втручатися в діяльність місцевої влади, яка теж повинна мати право здійснювати свою власну – місцеву політику», – наголошує експерт.

Водночас, додає він, рознесення компетенції на різні рівні влади допоможе диверсифікувати ризики, зменшити тягар, пов’язаний з ухваленням рішень, та створить умови для підготовки відповідальних державотворців: «Краще надавати їм можливість потренуватися спочатку на тих рівнях влади, де помилка не є фатальною і може бути легко виправлена».

Детальніше про можливість вивести стосунки центральної влади з місцевим самоврядуванням на новий рівень читайте у статті Юрія Ганущака «Місцева влада – шанс для визнання?» у свіжому номері «ДТ».