UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хандогій: Відсутність міністра закордонних справ не прикрашає Україну на міжнародній арені

Піврічна відсутність легітимного міністра закордонних справ може негативно вплинути на міжнародний імідж України, заявив в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» виконуючий обов’язки керівника МЗС Володимир Хандогій...

Піврічна відсутність легітимного міністра закордонних справ може негативно вплинути на міжнародний імідж України, заявив в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» виконуючий обов’язки керівника МЗС Володимир Хандогій. На його думку, для українського дипвідомства бажано, щоб наступний керівник був дипломатом, а не політиком.

«Міністр, безумовно, необхідний. І не тому, що ми самі працювати не можемо. Можемо. Міністерство функціонує досить ефективно в межах поставлених перед нами завдань. Однак існує ще й зовнішня складова. І на міжнародній арені виглядає не дуже добре, коли в країні півроку нема легітимного міністра», — підкреслив Володимир Хандогій.

Він упевнений, що на даному етапі вкрай бажано, щоб Міністерство закордонних справ України очолив професійний дипломат, а не політик.

«Я особисто твердо обстоюю думку, що на даному історичному відрізку для України на цій посаді краще мати професіонала», — заявив Хандогій.

На його думку, наявність досвіду і глибоких професійних знань є ключовим критерієм при підборі претендента на посаду керівника МЗС.

«Зараз є багато охочих обійняти цю посаду. Кожен із них бачить широке поле для діяльності і вважає, що зможе швидко вирішити всі питання, — було б бажання. Та насправді все не так просто. Тому професіоналізм, інституційна пам’ять, знання іноді дуже складних і делікатних взаємовідносин дуже важливі», — впевнений дипломат.

Також Хандогій висловив побоювання, що політично ангажований міністр закордонних справ може спробувати перенести елементи політичної боротьби в стіни свого відомства.

«Я упевнений, що міністр закордонних справ має бути аполітичним. У будь-якому разі, на нинішній стадії нашого розвитку. Дуже бажано, щоб зовнішня політика та оборона перебували за межами політичних баталій», — наголосив він.

Докладніше читайте в інтерв’ю Тетяни Силіної з Володимиром Хандогієм у свіжому номері «ДТ».